facebook

«Нa кoго із знaменитостей ви схoжі»: чим нeбeзпечні тeсти на Facebook

Переглядаючи сторінки соцмереж, читаючи пости знайомих і незнайомих, беручи участь в гарячих дискусіях, кожен з нас зустрічав сторінки з безкоштовними тестами, результати яких генеруються на основі інформації зі сторінки в соціальній мережі. Вкрай спокусливо дізнатися, як ти будеш виглядати в 70 років або хто в твоєму списку красунь і стерв?

Чому болить твоя дyша і на яку породу собак ти схожий? А всього лише потрібно натиснути на кнопку «Надати доступ до сторінки» – і отримаєш результат. Але ніщо на землі не буває безкоштовно – навряд чи люди сидять і так просто придумують, щоб вас розважити.

Соня Гройсман, кореспондент «Дождя»: Судячи за результатами тесту «Яка ви домашня тваринка», я – хом’як. Цей результат випадковий: сторінку я щойно створила, і ніякої інформації про мене на ній немає.

Але веселі тести в Facebook типу «На кого із знаменитостей ти схожа» не просто видають досить сумнівні результати, а й збирають приватну інформацію про користувачів.

Додаток отримує повний доступ до всіх моїх даних на Facebook – мій вік, стать, список друзів, адресу електронної пошти, геолокацію, публікації і всі фото зі мною.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Причому все це – безкоштовно і назавжди, з можливістю зберігати цю інформацію де завгодно – і кому завгодно передавати».

Саркіс Дарбинян, юрист: Ви надаєте рекламодавцям ваші дані, через що ви будете отримувати небажану і настирливу рекламу по всіх можливих каналах. І найнеприємніше – надання банкам вашої особистої інформації, яку вони використовують для оцінки вашої платоспроможності.

Цілком можливо, що ваша фотографія може потім виявитися в неналежному місці, а власник сервісу посилатиметься на договір – ви йому дали право використовувати зображення де завгодно, в тому числі для реклами цього самого сервісу.

Але і це ще не всі неприємності.

Нікіта Панов, фахівець з інформаційної безпеки Group-IB: Ці дані можуть бути використані далі для фішингу, злoвмиcники можуть розсилати листи від його імені людинi, дані якого витекли, припустимо його родичам, колегам, керівнику.

Якщо раніше злoвмисники витрачали місяці для збору подібної інформації, то тут ми надали її самі. Щоб все виправити, потрібно закрити доступ до додатка в налаштуваннях Фейсбук – правда, сервіс не гарантує, що ваші дані звідти остаточно зникнуть.

Фахівці з безпеки наполягають: якщо не терпиться дізнатися, хто ви з «Гри Престолів», заведіть другу сторінку і залиште там мінімум персональних даних в інформації про себе. А якщо захочеться поділитися результатами, зробіть скріншот і його опублікуйте в своїй стрічці.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...