facebook

На 350% дорожче: Нові тарифи обленерго залишать українців без грошей. Кому і скільки доведеться платити

В Україні, як і очікувалося, цілий ряд обленерго подав до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), заяви про перехід на RAB-тарифи.

У деяких випадках вартість поставки електроенергії збільшується в 2-3,5 рази. І чиновники, і експерти погоджуються, що RAB-тарифи – правильна ідея. А ось до її втілення є питання. Рішення призначати на «старі» активи 12,5% прибутку викликало бурхливе обговорення в експертному середовищі. Крім того, проти формування тарифів в такому вигляді вже виступив і прем’єр. Realist розібрався, як змінюються тарифи українських обленерго і на кому це відіб’ється, передає Корупція.Інфо.

Тариф на постачання електроенергії – це всього лише одна зі складових вартості «струму» для українців. Тому після різкого зростання вартості послуг обленерго тарифи на саму електроенергію можуть вирости не так значно. Як показує практика і вже проведені розрахунки частини компаній, RAB-тариф може збільшити вартість послуг обленерго в кілька разів. У той же час, як то кажуть в консенсус-прогнозі Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), електроенергія для населення в 2018-му може подорожчати приблизно на 20%. Глава НКРЕКУ Дмитро Вовк ще до того, як ввели RAB-тарифи, прогнозував, що вартість електроенергії може зрости приблизно на 10%.

RAB-тарифи почнуть діяти в Україні з квітня цього року, але не для всіх обленерго, а тільки для тих, хто виконає певні умови. Так, компаніям необхідно позбутися від боргів перед «Енергоринком», підготувати документи з обгрунтуванням, звернутися в НКРЕКУ. З огляду на те, що RAB-тарифи в кілька разів дозволяють збільшити прибуток (якщо говорити про всі компанії, то мова може йти про додаткові майже 30 млрд грн), переходити на них вигідно всім компаніям.

«Київобленерго» звернулося в НКРЕКУ з проханням підвищити їм тарифи до 31 березня. А вже 1 квітня, ймовірно, компанія зможе претендувати на RAB-тарифи. Відповідно до опублікованого проекту постанови, «Чернігівобленерго» пропонує підняти тариф на передачу електроенергії для споживачів 2-го класу напруги з 359,7 грн / МВт * рік до 1257,2 грн / Мвт * рік. У «Сумиобленерго» тариф на поставку електроенергії 2-го класу збільшиться з 443,04 грн/МВт * рік до 1325,29 грн МВт * рік.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

До слова, через зміну методики оцінки «старих» активів, прибуток підприємств побільшає приблизно в 2 рази. Крім того, прибуток і на «старі», і на «нові» активи не тільки стимулює інвестувати в модернізацію, а й дає можливість заробляти на тому, що дісталося від минулого власника обленерго. В Україні прибуток на «старі» активи оцінили в 12,5%, в той час як в Словаччині на «старі» активи нараховують 6%, в Польщі – 9%, у Франції – 7,3%. Для прикладу: 25% акцій «Чернігівобленерго» купили за 223,4 млн грн. Тобто на момент покупки загальний актив оцінювався в 893 млн грн. При цьому НКРЕКУ оцінило «старий» актив «Чернігівобленерго» в 6,1 млрд грн. І 12,5% прибутку можна буде отримувати не з тієї суми, яку витратили по покупку обленерго, а вже з 6,1 млрд.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...