facebook

“І так крісло під нею сильно хитається”: Чому Москалю за мат на адресу Супрун нічого не буде

Лайка з уст голови Закарпатської обладміністрації Геннадія Москаля на адресу в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун привела до великого політичного скандалу. Втрутився навіть прем’єр-міністр Володимир Гройсман, передає Корупція.Інфо

Втім, на думку експертів “Страни”, винуватцю навряд чи загрожує відставка – хіба що моралізаторство. Справа в тому, що крісло під Супрун і без мату Москаля неабияк хитається.

Митниця дала добро

Бурхливу реакцію Москаля на засіданні Закарпатської обласної ради викликав коментар в.о. міністра Супрун з приводу доз вакцини від кору, переданих Закарпаттю Угорщиною. Після останнього засідання уряду 22 лютого Супрун заявила, що угорська партія «належним чином» не розмитнена і, по суті, є контрабандою. “Лікарі не хочуть її (вакцини. – Прим. Ред.) використовувати, і ми їм передали дози”, – зазначила в.о. міністра.

Москаль відповів, що, мовляв, “все розмитнено”. “Це що за е**нута, я перепрошую”, – врізав голова, чиє вміння загнути слівце добре відомо. І на відеозаписі чути сміх в залі засідань.

Пізніше на особистому сайті Москаль уточнив: вакцини з Угорщини, отримані у вигляді гуманітарної допомоги, були розмитнені ще 30 січня. Про кількість препаратів і потреби в них Закарпатська ОДА щотижня повідомляє в МОЗ. “Останній такий звіт МОЗ отримало від нас минулого тижня, 16 лютого. Там чорним по білому написано, що залишок від восьми тисяч доз, які ми отримали з Угорщини в кінці січня, становить 3900. Станом на сьогодні, 22 лютого, залишилося приблизно 1500 доз. А решта прищепили дітям по всій області. Тому, коли виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я на всю Україну поширює брехливу інформацію про “контрабанду” і “небажання лікарів використовувати вакцину”, особисто мені хочеться спеціально для неї замовити вакцину від дрімучої некомпетентності, непрофесіоналізму і неадекватності, прищепити її, а потім відправити пані Супрун на підводному човні реформувати медицину в Америці”, – заявив Москаль.

На допомогу Супрун

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

МОЗ та його начальниця відмовчалися. Зате ополчилися на Москаля депутати з фракції “Самопомочі”, які традиційно підтримують ініціативи пані Супрун.

“Я вважаю, що нормальний президент мав би звільнити главу Закарпатської ОДА Москаля з займаної посади і позбавити всіх державних нагород. Але у нас мало чого нормального, то нехай буде хоча б прецедент. Уляна Супрун, подавайте в суд. Ми вас підтримаємо”, – закликала на своїй сторінці в “Фейсбуці” народний депутат від “Самопомочі” Ірина Подоляк.

Її колегу по фракції Романа Семенуху розлютила реакція інших учасників засідання Закарпатської облради. “Дивує, що ніхто йому прямо там не дав гідної відповіді. Дивують люди, які захоплюються таким вчинком. Часто це ті ж самі люди, які обурювалися, коли один відомий мер матами “примножував на нуль”, – коментує Семенуха, обурений також тим, що в уряді довго не коментували висловлювання очільника Закарпаття.

“Це образа не тільки міністра, але і всіх в суспільстві, хто не хоче чути нецензурщину. Не кажучи про те, що вона звучить від високопоставленого чиновника”, – відреагувала народний депутат Ганна Гопко (позафракційна).

На її думку, Москаль зробив хуліганський вчинок, який підпадає під статтю 173 Адмінкодексу “Дрібне хуліганство” (покарання – штраф від 51 грн до 85 грн, або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 25 відсотків заробітку, або адміністративний арешт до 15 діб).

“Нічого дивного: в “Самопоміч” входить велика кількість проамериканські налаштованих депутатів. Таким є і формально незалежна Гопко. А Супрун – це призначенець з США і взагалі близька їм за духом людина”, – коментує директор Інституту української політики Кость Бондаренко.

Депутатські закиди уряду незабаром були почуті. Засудили поведінку Москаля віце-прем’єр-міністри Іванна Климпуш-Цинцадзе і Геннадій Зубко, міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко. “Переконаний, що в умовах нового закону “Про державну службу”, курсу на дотримання європейських цінностей, Нацдержслужба повинна провести розслідування цієї ганебної події і дати належну оцінку крім простого людського вибачення від Геннадія Москаля”, – зазначив на своїй сторінці в “Фейсбуці” Зубко.

Вінцем став пост в соцмережі прем’єр-міністра Гройсмана (але не повідомлення на сайті Кабміну).

“Сьогодні вранці відбулася телефонна розмова з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем. Сказав йому, що вважаю: він повинен знайти в собі сили публічно вибачитися перед в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун за образливі слова на її адресу”, – написав глава Кабінету, назвавши поведінку Москаля “неприпустимою для чиновника і чоловіка”.

Але Москаль уперся. Він заявив через “Фейсбук”, що Супрун дала неправдиву інформацію про вакцини в Закарпатті, на яку він, мовляв, за законом, мав право відповісти. Якщо вона хоче судитися – будь ласка. “Як говорили колишні донецькі,” базар треба не тільки фільтрувати, за базар треба відповідати “. А тому першою повинна попросити вибачення пані Супрун за поширення негативної і недостовірної інформації. Якщо її вибачення будуть щирими, тоді вони будуть і від мене. Якщо ж пані Супрун промовчить, буду мовчати і я “, – прокоментував Москаль на своїй сторінці в Фейсбуці.

На думку експерта Бондаренко, очільник Закарпаття розуміє, що особливого покарання не понесе, і дозволяє собі вільності, правда, “за гранню”. “Регіон занадто складний, і відразу не знайдеш адекватну заміну Москалю, який має підходи до місцевих кланів і добре відчуває настрої. Прибери його, і мало які наслідки можуть бути”, – коментує політолог.

Уряд – наступне

В цілому ситуація знову звернула увагу громадськості до пані Супрун, чия репутація в Україні неоднозначна. В.о. міністра надзвичайно критикують через суперечливу медичну реформу, яку вона наполегливо лобіює. Реформа ця фактично вводить в країні платну медицину.

Прихильники ж Супрун кажуть: за медобслуговування в країні і так доводиться платити, а на вливаннях з держбюджету в сферу паразитують лікарська і фармакологічна мафії. Атаки на в.о. голови МОЗ – спроба збити людину, яка спокусилась на їх монополію.

Так чи інакше, позиції Супрун в українській владі залишаються слабкими. Навіть проамериканський лобі розуміє, що її не вдасться зробити повноправним міністром. У Раді складно зібрати голоси за неї, тому в статусі в.о. вона перебуває вже півтора року. В історії з Москалем провладні фракції БПП і “Народний фронт” ніяк себе не проявили, що показово. Хоча формально в.о. міністра – президентський кадр.

“Супрун тримається в кріслі, завдяки позиції американців. В уряді вона біла ворона, остання з “варягів” (неформальне прізвисько запрошених іноземців з портфелями міністрів в Кабінеті Арсенія Яценюка. – Прим. Ред.). Її головна місія – провести болісну реформу, яка зменшить тиск на бюджет”, – коментує політолог “Будинки демократії ” Анатолій Октисюк.

Проти Супрун активно плетуть інтриги впливові депутати з БПП на чолі з Ігорем Кононенко. Які хочуть прибрати в.о. міністра з двох причин. По-перше, через її непопулярні і спірні ідеї, які б’ють по рейтингу влади в цілому. По-друге, через бажання поставити свою людину керувати потоками в медицині.

Підтримку керівнику Закарпаття висловив навіть впливовий в регіоні народний депутат Віктор Балога, з яким у Москаля вкрай напружені відносини. “Хоча про жінок так виражатися неприпустимо, але про неадекватних чиновників, які не на своєму місці, – можна і потрібно. А якщо у справі, то в цій ситуації насправді “е** нутий” той, хто привів її на посаду”, – написав Балога на своїй сторінці в “Фейсбуці”.

“На бардак в медицині, непрофесіоналізм в МОЗ, відсутність вакцин, провалені закупівлі так (нецензурною лайкою. – Прим. Ред.) Не реагують. Москаль-то може і вибачитися, але бардак від цього не зникне”, – прокоментував на своїй сторінці в “Фейсбуці” народний депутат Ігор Попов (Радикальна партія).

Політична слабкість Супрун і передчуття виборів зроблять атаки на в.о міністра ще більш запеклими. І вогонь критики перекинеться і на уряд, де прем’єр-міністр, будучи ставлеником президента, відкрито веде власну гру, а його підлеглі вже приглядають запасні партійні аеродроми на майбутню виборчу кампанію.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...