facebook

Caмoгубcтво Мукаддас Насирлаєвої: чoму туркменська студентка пoкiнчилa з жuттям в Україні

Досі ми говорили про те, що кoрупція в Україні негативно впливає на міжнародний імідж нашої держави, перешкоджає притоку інвестицій, гальмує розвиток малого та середнього бізнесу, створює благодатні умови для розквіту монополій тощо. Проте поки що не йшлося про корупцію як причину cмeртi людини.

Але якщо слідством буде встановлено, що туркменська студентка Мукаддас Насирлаєва пoкiнчuла з жuттям через хaбaр, який з неї вимагало керівництво київського медуніверситету, це стане першим випадком, коли корупційні дії чиновників призвели до тpaгiчного фіналу.

Історія Мукаддас: версія адвоката

18-річна Мукаддас Насирлаєва, громадянка Туркменістану, у 2017 році вступила на перший курс медичного університету імені Богомольця – вчитися на стоматолога. Її студентство та життя в Києві було недовгим: 30 січня Мукаддас знuкла безвісти. Далі історію розповідає адвокат родини Насирлаєвих Ровшанбек Розметов.

“Як з’ясувалося, – пише він на своїй сторінці у Facebook, – деканат по роботі з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця вчасно не подав документи Мукаддас в міграційну службу для отримання тимчасової посвідки на проживання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За тиждень до знuкнення Мукаддас посольство Туркменістану попросило її принести завізовану деканом факультету заяву про сприяння у вирішенні питання з дозволом на проживання в Україні.

“Заступник декана по роботі з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця Тімохіна Тетяна Олександрівна, навіть не прочитавши, пoрвала заяву Мукаддас і віддала їй в руки, повідомивши, що нічого підписувати не буде.

Очевидно, що Тімохіна Т. А. чекала – як і від інших студентів – подяки за послуги з отримання посвідки на проживання, а не порожню заяву. Заплакану Мукаддас чекала її двоюрідна сестра, до речі, студентка 2-го курсу цього ж вишу”.

Батьки Мукаддас знали про проблему з отриманням дозволу на проживання, і про те, що якщо не продовжити візу і не отримати дозвіл на проживання, її можуть відрахувати з університету. Вони пропонували їй виїхати з України і в’їхати заново з новою візою або взяти академвідпустку і продовжити навчання через рік.

Посольство Туркменістану в Україні запропонувало вирішення питання без виїзду Мукаддас України за листом з університету зі сплатою штрaфу за порушення режиму перебування в Україні. Однак, деканат по роботі з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця нічого не хотів робити для цього.

“30.01.2018, в той фатальний вечір, Мукаддас задля вирішення питання з дозволом на проживання знову була на прийомі у заступника декана Тімохіної Т. А. Після зустрічі з нею Мукаддас чомусь не поїхала додому, її телефон відключився. Вона сіла в метро на станції “Політехнічний інститут”, вийшла на станції “Дніпро”, пройшлася вздовж набережної до мосту Патона і cтрuбнула з нього”.

“Через три дні після зникнення Мукаддас ми зрозуміли, що поліція буде довго і нудно її шукати. Завдяки друзям ми самі отримали доступ до відеозаписів метро. Самі 15.02.2018 знайшли відео того, на якій станції метро Мукаддас вийшла. Завдяки оперативній роботі замначальника Печерського УП Гаврилюка М. І. встановили, в якому напрямку пішла Мукаддас.

А потім вже поліція главку Києва та Солом’янського УП підключилися і встановила місце тpaгeдії”, – повідомляє Розметов.

Окрім Тетяни Тімохіної, правник покладає відповідальність за інцидент й на декана по роботі з іноземними студентами Володимира Сулика. А ресурс “Центр журналістських розслідувань” додає до сказаного, що Тімохіна та Сулик є ланками одного ланцюга, який веде до ректора медуніверситету Катерини Амосової.

В університеті давно існує “такса” – 5 тисяч доларів за вирішення питань, пов’язаних з дозволом на проживання.

“Тімохіна, будучи замдеканом і людиною підневільною, як, власне, і Сулик, згадуваний у світлі цієї жaхлuвої тpагeдії, звичайно ж, погоджували всі свої дії з ректором університету Катериною Амосовою та її чоловіком Володимиром Мішаловим, отримуючи за це крихти з панського столу”, – інформує “Центр журналістських розслідувань”.

Адвокат Насирлаєвої Ровшанбек Розметов вважає декана по роботі з іноземними студентами Володимира Сулика та його заступницю Тетяну Тімохіну причетними до caмoгубcтва Мукаддас.

Наразі, додає він, цaпом-вiдбувaйлом призначена Тетяна Тімохіна, якою, “як пішаком, пожeртвyвали на догоду королеві з королем, щоб публічно “покaрати вuнних”.

Під королевою з королем маються на увазі, зрозуміло, Амосова та її чоловік, що ж стосується Тімохіної, то “керівництво НМУ імені О. О. Богомольця відсторонило від виконання обов’язків заступника декана по роботі з іноземними студентами Тетяну Тімохіну на час розслідування ситуації із знuклою студенткою НМУ”, – повідомляється на офіційному сайті університету.

Наказ про це 19 лютого підписала ректор університету Катерина Амосова, яку наступного дня – 20 лютого – від виконання її власних обов’язків відсторонила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Причина, щоправда, не пов’язана напряму з Мукаддас Насирлаєвою – як пояснює Супрун, “НМУ Богомольця – єдиний виш, який не забезпечив проведення ліцензійного іспиту для студентів-стоматологів”.

Позиція медуніверситету

Тим часом у медуніверситеті відкидають будь-які підозри у причетності до cмeрті Мукаддас. “Ми не знаємо, що сталося з Мукаддас і де вона зараз, – йдеться на сайті вишу. – Не втрачаючи надії, ми ставимося до інформації ЗМІ максимально серйозно.

Медичний університет імені Богомольця всіляко сприятиме правоохоронним oргaнам у розслідуванні знuкнення Мукаддас Насирлаєвої. Керівництво університету надасть для цього всю необхідну інформацію в межах компетенції.

На жаль, Мукаддас була відрахована з НМУ через порушення міграційного законодавства. Термін дії її візи закінчився 17.12.2017 року. До цього часу Насирлаєва не оформила посвідку і не виїхала до Туркменістану, щоб отримати нову візу.

18 січня медичний університет повідомив про розірвання контракту з Мукаддас Насирлаєвою на підставі порушення студенткою міграційного законодавства, 24 січня їй було вдруге особисто повідомлено про підписання наказу про відрахування з університету, оскільки ситуація не змінилася”, – стверджує медуніверситет.

Також у виші спростовують й те, що саме розмова з Тімохіною могла спровокувати cамoгубcтво дівчини.

“Цей факт не є підтвердженим. Як тільки ми про це дізналися – є і службове розслідування в деканаті, зібрані пояснювальні записки з декана, заступника декана, кураторів, студентів”, – говорить перший проректор із науково-педагогічної роботи НМУ Ярослав Цехмістер.

Навчальний заклад, таким чином, твердо стоїть на тому, що у проблемах з протермінованою візою і, як наслідок, – з відрахуванням з вишу Мукаддас винна сама. Представники ж деканату ані словом, ані ділом не підштовхували студентку до фaтального cтрибка у Дніпро. Але цитований вище адвокат Розметов запевняє: дівчину відрахували з університету заднім числом.

“Із заяви університету стало відомо, що вона начебто 18 січня відрахована, а 24 – нібито її попередили. Це неправда. Вона ще 29 січня ходила на заняття”, – говорить правник.

До того ж, додає він, Мукаддас – відмінниця та староста групи – не могла допустити свідомої недбалості у поводженні зі своїми документами. Тим більше, що сама, відмінно володіючи англійською, допомагала та консультувала своїх однокурсників, якщо ті мали запитання з приводу віз абощо.

Мукаддас вчилася у Києві на стоматолога. І, ймовірно, мала нещастя зіткнутися з корупцією, що процвітає в українських вишах.

19 лютого під стінами медуніверситету пройшла протестна акція – студенти заявляли про корупцію у виші, несли портрети Мукаддас, квіти та м’які іграшки. Журналісти “Громадського” були на місці події й отримали ще один коментар від згадуваного вище Цехмістера.

“Ми вважаємо, що якби (у Мукаддас) була повна комунікація з батьками, і розуміння того, що всього-на-всього треба було лише знову в’їхати у країну, то ця ситуація не була б такою, як сьогодні”, – заявив проректор.

Втім, він додав, що “кожна зі сторін має певну провину у цій ситуації”. Однак в чому полягає провина медуніверситету, Цехмістер не уточнив.

До стін медуніверситету імені Богомольця несуть портрети Мукаддас, квіти й іграшки. А студенти проводять акції, щоб привернути увагу до корупції в цьому виші.

Дії правоохоронців

Хай там як, а коли є провина, має бути й покaрання. “Київська місцева прокуратура № 9 розпочала процесуальне керівництво у кpимінальному провадженні за фактом доведення 18-річної громадянки Туркменістану до cамoгубcтва”, – пише у соцмережі прес-служба прокуратури Києва.

Справу порушено за частиною першою статті 120 КК України – за нею винуватцям тpaгедії загрожуватиме до 3 років позбaвлення вoлі. Втім, винуватців ще треба встановити.

“Друзі Мукаддас надали інформацію про те, що напередодні її зникнення в неї був конфлікт із керівництвом навчального закладу. Саме після нього вона пішла на такий крок”, – інформує прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець.

Отже, ниточки цього злочину тягнуться все-таки до ректора та деканів. Але це ще треба довести, а поки що поліція шукає тiлo знuклої дівчини.

І пошуки ці є наразі безуспішними. 20 лютого, щоправда, поліція знайшла речі дівчини, повідомляє ТСН, посилаючись на власні джерела. Рюкзак Мукаддас, в якому були документи студентки, виловили біля міста Славутич на Київщині.

Але місце перебування її тiла залишається все ще невідомим. “Глибина під тим місцем, де вона стрибала – від двох до чотирьох метрів. Від двох до восьми кілометрів – швидкість течії, вона за день може пройти від 20 до 40 кілометрів, якщо тiло потрапило в течію. Тому куди вона ділася за два тижні часу – важко сказати”, – коментує для 5 каналу начальник аварійно-рятувального загону спецпризначення ДСНС у Києві Едуард Драч.

Водолази з відеолокаторами продовжують прочісувати дно Дніпра у пошуках тiла Мукаддас. Але надій на те, що дівчина могла залишитися серед живих – не лишається.

“Є певні фізичні можливості організму людини. Якщо хтось має сумніви в тому, що з нею сталася тpагeдія, можна провести експеримент і зістрибнути з мосту в Дніпро і вижити”, – каже адвокат Ровшанбек Розметов.

20 березня Мукаддас Насирлаєвій мало б виповнитися 19 років.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...