facebook

Батько зниклої іноземної студентки нічого не знав про проблеми доньки в університеті

У Києві розшукують зниклу безвісти іноземну студентку – туркменку Мукаддас Насирлаєву, яка пішла на міст Патона, залізла на парапет і відтоді її ніхто не бачив, йдеться у сюжеті “ТСН“.

Оголошення про розшук дівчини і досі висять на стінах Національного медичного університету в Києві, де навчалась Мукаддас. На відео від 30 січня студентка їде на станцію метро “Дніпро”, крокує до мосту Патона і залізає на парапет. Шість підрозділів із водолазами шукають Мукаддас третій день – під мостом і кількома кілометрами південніше. Підтверджень, що вона стрибнула, немає. Та і як злазить із парапету теж.

“Якщо вона пригнула, шансів немає. Висота дуже велика, вона в одежі. Навіть якби вона при удaрі не зaгинулa, то винирнути в своїй одежі, пуховику, з рюкзаком вона б не змогла”, – каже рятувальник Едуард Драч.

Друзі першокурсниці стверджують, що Мукаддас нaклaлa на себе руки після відмови медуніверситету посприяти в подовженні студентської візи. Адвокат родини запевняє: професія стоматолога для дівчини з Туркменії – сенс життя. А в деканаті грубо відмовили підписати папери для консульства.

“Вона ходила з заявою до заступника декана. І вона була зі своєю двоюрідною сестрою. Двоюрідна сестра чекала за дверима. Вона вийшла заплакана з порваною заявою. Вона ж відмінниця. Староста групи. Хіба важко було допомогти дівчинці отримати цю кляту посвідку”, – каже адвокат Ровшанбек Розметов.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Два тижні тому ТСН знімала батька студентки – Абдурашида Насирлаєва. Сьогодні він із пресою вже не спілкується. А тоді претензій до університету не мав.

“Та ні, все нормально було. Нічого такого не було. Ніякого конфлікту, нічого”, – говорив тоді батько Абдурашид Насирлаєв.

В університеті Богомольця кажуть: дівчина ще за півмісяця знала, що її віза спливла і її відраховують. Це не могло стати причиною емоцiйного зриву.

“На жаль, Мукаддас була відрахована з НМУ через порушення міграційного законодавства. Термін дії її візи закінчився 17.12.2017 року. До цього часу Насирлаєва не оформила посвідку і не виїхала до Туркменістану, щоб отримати нову візу. 18 січня медичний університет повідомив про розірвання контракту з Мукаддас Насирлаєвою на підставі порушення студенткою міграційного законодавства, 24 січня їй було вдруге особисто повідомлено про підписання наказу про відрахування з університету, оскільки ситуація не змінилася”, – так йдеться у офіційній заяві на сайті вишу.

Нерозділене кохання, погані стосунки з одногрупниками – в ректораті припускають інші причини cуїцuду. А чи була нова розмова Мукаддас у деканаті, не повідомляють.

“Деканат досить кваліфікований і професійний. Якби така поведінка повторювалася, були б скарги. Вона не зверталася з тим, що був якийсь тиск, чи якесь приниження – ані до адміністрації, ані в деканат, ні до посольства”, – повідомив перший проректор Ярослав Цехмістер.

Прокуратура Києва опитала п’ятьох посадовців медичного університету. Відкрито провадження. Якщо винуватця виявлять, йому загрoжує 3 роки за ґратами.

“У зв’язку з появою інформації від її друзів щодо інциденту – про конфлікт з керівництвом університету – було прийнято рішення перекваліфікувати справу на статтю доведення до cамoгубcтва”, – прокоментувала речник прокуратури Києва Надія Максимець.

Небайдужі люди несуть до посольства Туркменістану та університету квіти і  лампадки, хоч cмeрть Мукаддас Насирлаєвої ще ніхто не підтвердив.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...