facebook

“Wi-Fi який забезпечить повне покриття Землі”: що означатиме сьогоднішній запуск Ілоном Маском супутників для роздачі інтернету

Компанія SpaceX Ілона Маска в суботу запустить перші тестові супутники для своєї майбутньої комунікаційної мережі. З їх допомогою вона планує надавати доступ в інтернет по всьому світу. Але у неї є серйозні конкуренти.

Нове випробування SpaceX привертає до себе набагато менше уваги, ніж її недавній запуск найпотужнішої ракети в світі Falcon Heavy.

Маск навіть не згадав про цю подію в Twitter, тому що поки це скоріше випробування прототипів. Але якщо воно пройде успішно, SpaceX планує в наступному році почати запуск комерційних супутників, а до 2024 р завершити створення мережі з більш ніж 11 000 супутників на низькій навколоземній орбіті.

Роботу над цим проектом SpaceX почала ще в 2014 р, але потім зосередилася на поліпшенні своєї основної космічної ракети Falcon 9 і підготовці довгоочікуваного запуску Falсon Heavy.

Запуск тестових супутників означає, що компанія як і раніше бере участь в гонці за надання доступу в інтернет. Раніше власну мережу супутників хотіла створити Google. Але потім вона стала одним з найбільших інвесторів SpaceX, коли та залучила $ 1 млрд в ході раунду інвестицій три роки тому. Тим часом японська SoftBank і Річард Бренсон підтримують європейську OneWeb, яка сподівається надавати широкосмуговий доступ в інтeрнeт з 2019 г. Усього ж американським регуляторам надійшло 12 заявок на тестування супутників, що забезпечують інтернет-доступ. Крім того, Facebооk хоче забезпечувати інтернет-з’єднання в віддалених куточках Землі за допомогою дронів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В ході випробувань SpaсeX виведе на орбіту два невеликих супутники і протестує зв’язок з кількома станціями на Землі, включаючи штаб-квартиру Tеsla. Очікується, що одним з основних застосувань майбутніх 5G-мереж буде високошвидкісна передача даних самоврядним автомобілів. SpaсeX планує збудувати з супутників так звану однорангову (mesh) мережу, що дозволяє передавати інформацію між ними і забезпечувати повне покриття Землі.

Обсяги передачі даних по мережах в недалекому майбутньому можуть різко збільшитися, враховуючи велику кількість супутникових компаній. «В майбутньому буде ненаситний попит», – стверджує гендиректор Cisco Systems Чак Роббінс. Але поки рано прогнозувати, скільки конкуруючих супутникових мереж будуть підтримувати 5G, говорить він.

На початку століття кілька амбітних супутникових проектів зазнали фіаско, через що приплив інвестицій в цю галузь сповільнилося. Але з тих пір економічна привабливість подібних проектів значно зросла. «Банкрутство Globаlstаr і Irіdіum відлякали всіх», – зазначає Роберт Твіґґс, один з винахідників нового покоління недорогих супутників CubеSats, завдяки яким знизилася вартість космічних проектів.

Невеликі супутники, розташовані на низьких орбітах, до сих пір використовувалися для космічної зйомки Землі – наприклад, в сільськогосподарській та енергетичній галузях. Але для передачі даних по комунікаційних мереж вони ще не застосовувалися. Їх близькість до Землі може допомогти уникнути затримок, які виникають у супутників на більш високих орбітах.

На цьому тижні план SpaсeX особисто підтримав голова Федеральної комісії зі зв’язку США Аджіт Пай. Він закликав інших членів комісії схвалити заявку компанії на отримання комунікаційної ліцензії. Проект SpaсeX надасть високошвидкісний доступ в інтернет жителям в сільській місцевості США, зазначив Пай. Таким чином, SpaсeX може першою з американських компаній отримати цю ліцензію – слідом за європейською OnуWуb, Spаce Norwаy і канадської Tеlеsat.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...