facebook

Через інфляцію українська копійка стала дорожчою за свій номінал

250384722_1_644x461_1-2-kopyki-1992-roku-prodam-sambor

Українські копійки стають менш популярними. 1 та 2 копійки решти не завжди дають в магазинах, за 5-50 копійок вже нічого не купиш.

Користувачі «Фейсбуку» помітили, що в будівельному супермаркеті «Епіцентр» набір із 8 металевих шайб із оцинкованого металу продають майже за 18 грн, – повідомляє znaj.ua.

Це говорить про те, що вартість металу круглої форми стала дорожчою за собівартість наших монет. Адже діамет шайб такий самий, як 5 копійок.

«По-перше, не треба забувати, що в цьому супермаркеті більшість цін завищені на 30-40 відсотків, у їхній вартості величезна націнка мережі та вкладені витрати на логістику. По-друге, справді, номінал наших монет став у рази нижчим їхньої собівартості. Це показник того, що інфляція в Україні перейшла всі межі. Тому в майбутньому треба буде обирати із двох шляхів – або відмовлятися від дрібних грошей, або проводити грошову реформу, як нещодавно у Білорусі. Тобто 100 гривень прирівняти до 1000, 50 – до 500 і так далі», – говорить «Знай» економіст Олександр Бойко.

За його словами, викарбувати 5 копійок коштує приблизно 60-70 копійок. 1,2, 10 – 30-50 копійок.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Однак завищена вартість на карбування монет особливо не впливає на нашу економіку й витрати НБУ, адже випуск кожної купюри коштує менше 5 гривень. Це й компенсує завищені витрати на карбування монет», – пояснює спеціаліст.

Нагадаємо, 2012 року тодішній уряд ініціював законопроект про відмову від 1 та 2 копійок. У пояснювальній записці до нього йшлося, що за ці кошти вже нічого не купиш.

Джерело – http://zik.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...