facebook

Корисний сніданок – запорука здоров’я і правильного розвитку: як догодити маленькому гурману

Сніданок – це дуже важлива складова дня. Принаймні, так вважає більшість спеціалістів зі здорового харчування.

Статистика свідчить, що люди, які з’їдають повноцінний сніданок, є здоровішими та стрункішими, ніж ті, хто нехтує ранковою трапезою. Якщо ми зранку «покладемо» в свій шлyнoк щось поживне й корисне, то забезпечимо собі активну і продуктивну першу половину дня.

Коли ж ідеться про наших дітей, то регулярний якісний сніданок – це запорука здоров’я і правильного фізичного та інтелектуального розвитку дитини.

Ідеальний сніданок

Якісний сніданок має складатися з таких груп продуктів (або їх поєднання):

Підтримай нашу сторінку в Facebook.
  • злаки (джерело енергії і вітаміну В);
  • молочні продукти (містять білки і мінеральні речовини);
  • яйця (джерело якісного білка, вітамінів і мікроелементів);
  • фрукти та овочі (джерело вітамінів).

Отже, це може бути будь-яка каша зі свіжими чи сушеними фруктами, овочевий салат з олією і бутерброд з голландським сиром, омлет з овочами, домашній сир або кефір зі свіжими фруктами та медом. Деякі дієтологи рекомендують чергувати злакові сніданки з молочними і яєчними. Це означає, що сьогодні ваша родина їсть на сніданок як основну страву кашу, завтра – домашній сир, а післязавтра – омлет. Фрукти або овочі в будь-якій формі мають бути присутні на сніданку щодня.

Крім фруктів, доцільно урізноманітнювати сніданки будь-якими не смаженими горіхами та насінням – вони є надзвичайно поживними та багатими на вітаміни й корисні мікроелементи.

Для вередливих дітей

Далеко не всі діти готові з задоволенням їсти те саме, що полюбляють їхні батьки. А аргумент про важливість здорової та корисної їжі, як правило, на них зовсім не впливає. Тому батькам доводиться виявляти фантазію, придумуючи незвичні, цікаві та веселі форми подачі звичайних страв.

Діти – великі естети, їм подобається різнокольорова, гарно оформлена на тарілці страва. Якщо каша буде звичайною сірою масою, нерівномірно ляпнутою в миску, – вона не викличе у вашої дитини жодного бажання її з’їсти. Натомість, викладена на гарну тарілку, художньо прикрашена фруктами і обмальована хитромудрими візерунками з джему, та сама каша буде з задоволенням спожита вашим чадом. Крім естетики, звісно, не забувайте також про смакові якості страв та запахи, що збуджують апетит.

Якщо на вашій кухні зранку апетитно пахнутиме свіжим або смаженим хлібом чи домашньою випічкою, фруктами, корицею, какао – це формуватиме у дитини передчуття смачного сніданку і налаштовуватиме її на отримання задоволення від їжі.

Що їм подобається

Дітям подобаються сніданки, оформлені як десерти. Для їх приготування ви можете використати високі прозорі склянки або креманки, викладаючи складники різноколірними шарами. Скажімо, покладіть на дно хрусткі зернові пластівці, обережно влийте кефір або натуральний йогурт, зверху прикрасьте фруктами і полийте сиропом з варення.

Не надто захоплюйтеся магазинними йогуртами з наповнювачами – як правило, вони містять надто багато некорисних компонентів. Краще приготувати для дитини десерт на основі кефіру з коротким (не більше семи днів) терміном споживання – додайте до нього фрукти, горіхи, мед або варення, викладіть до гарної креманки, посипте згори корицею і тертим шоколадом, і корисний та смачний сніданок готовий. Щоб сніданок був більш поживним, додайте до кефіру домашній сир і розмішайте на однорідну масу блендером.

Останніми роками світ захопила мода на так звані смузі – густі коктейлі з фруктів і молока. І це той випадок, коли піддатися моді зовсім не гріх. Адже смузі – це максимально просто в приготуванні й корисно. Покладіть у блендер будь-які фрукти та (за вашим бажанням) горішки та насіння, влийте молоко чи натуральний йогурт (кефір), натисніть кнопку – і за хвилину смузі готовий! Пропорція фруктів і молочних продуктів залежить виключно від вашого бажання. Також ви можете додати меду або варення до смаку.

Неправильного смузі не буває! Як правило, дітям такі коктейлі дуже подобаються, надто якщо вони самі підбиратимуть компоненти для свого смузі.

Діти також люблять їсти тости з хліба. Не відмовляйте їм у цьому задоволенні, але подбайте про корисну начинку для підсмажених хлібців. Зокрема, ви можете приготувати таку начинку: розмішайте домашній сир зі сметаною до однорідної маси, трохи підсоліть і додайте дрібно нарізаної зелені кропу, петрушки, базиліку. Гарно сервіруйте тост на великій тарілці, виклавши довкола нього почищені й нарізані фрукти.

Також діти, як правило, не відмовляються від усіляких млинців, налисників і оладок. Ви можете приготувати, зокрема, вівсяні млинці: залийте звечора вівсяні пластівці окропом, зранку замісіть на його основі тісто, додавши яйце, сіль, цукор і трохи кориці. Можна також додати терте яблуко. Випікайте млинці на розпеченій сковороді під кришкою. Подавайте на стіл зі сметаною або варенням. Як завжди, подбайте про естетичне й вигадливе оформлення страви на тарілці.

Яєчні та омлети теж можуть стати улюбленими сніданковими стравами ваших дітей, якщо ви дотримуватиметеся все тієї ж умови – естетичне й вигадливе оформлення. Малюйте солодкою гірчицею чи кетчупом кумедні личка на жовтках, допасовуйте чубчики з зелені петрушки та капелюшки з болгарського перцю – словом, давайте волю своїй фантазії, і вас буде винагороджено радістю та добрим апетитом вашої дитини.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...