facebook

“Зіштовхують народи лобами”: чому OT VINTA не пустили до Польщі

Українському гурту OT VINTA заборонили в’їзду на територію Польщі. Музикантів повернули додому, коли вони їхали на концерт до Варшави.

160703154640_ot_vinta_640x360_facebook.comovintaband

Польські прикордонники кажуть про загрози “міжнародним стосункам”. Українські дипломати назвали музикантів “заручником істерії та фобій певних середовищ у Польщі”.

“Просидівши 9 годин нам повідомили, що на гурт OT VINTA в кількості 4-х чоловік діє безстрокова заборона в’їзду на територію Польщі, тобто назавжди, поки її не знімуть. Лишається питання, чи знімуть взагалі”, – описав у Facebook пригоди гурту на кордоні його учасник Сергій Мирончук.

Музикантам на польському кордоні повідомили, що прийшов наказ від МВС Польщі не пропускати їх через кордон і з’явилася загроза депортації та анулювання п’ятирічних шенгенських віз, розповів лідер OT VINTA Юрій Журавель.

“Спалити сцену”

Заборону на в’їзд до Польщі, на думку музикантів, міг спричинити мітинг і “погрози місцевих ультрас спалити сцену” у польському Перемишлі, де 2 липня у них мав бути концерт. Але його, за наполяганням місцевої влади, скасували.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

160703152618_ot_vinta_640x360_facebook.comovintaband_nocredit

Впливове польське видання Gazeta Wyborcza повідомляє, що нещодавно меру Перемишля Роберту Хомі написали вболівальники клубу “Полонія”. Вони протестували проти концерту OT VINTA, “бо за їхніми словами, лідер групи Юрій Журавель та його колеги беруть активну участь у глорифікації ОУН-УПА. Про це мають свідчити їхні знімки під пам’ятником Бандері, опубліковані в соцмережах”.

Після цього мер міста запропонував організаторам свята, “Союзу українців у Польщі”, скасувати концерт OT VINTA, “бо їх виступ міг би спровокувати черговий конфлікт” і нагадав, що організатори несуть відповідальність за те, що станеться під час заходу.

Організатори у відповідь заявили, що не можуть дозволити собі найняти охорону для концерту OT VINTA і побоювалися повторення зіткнень, які сталися нещодавно у Польщі, коли група фанатів і Młodzież Wszechpolska (консервативна націоналістична молодіжна організація. – Ред.) напали на учасників ходи на честь двох тисяч інтернованих українців, солдатів і керівників армії УНР, а також полонених солдатів Української галицької армії, які у 1918-19 роках загинули в таборі біля Пікулиць.

Керівниця “Союзу українців у Польщі” в Перемишлі з гіркотою додала, що дотепер Перемишль “пишався тим, що він є багатокультурним містом”.

“Вороги радіють”

“Де у творчості гурту фашизм і все що з ним пов’язане? Взагалі польська сторона ознайомилась з творчістю гурту”, – каже Сергій Мирончук і додає, що така ситуація лишає багато питань.

Музикант каже, що концертом у Варшаві гурт “показати братам полякам, що їх дурять та зіштовхують наші народи лобами вже вкотре”.

“Як прикро, що ми віддаляємось, а вороги радіють цьому”, – говорить про ставлення поляків лідер гурту Юрій Журавель.

Офіційна реакція

Прикордонна служба Польщі, яку цитує Gazeta.pl, повідомила, що музикантів не пустили до країни на підставі “загрози громадському ладу і порядку”, а також загрози “міжнародним стосункам”.

Хто і чому видав таке рішення? Речник відмовився відповідати, виправдовуючись тим, що він “не уповноважений” оприлюднювати таку інформацію, пише газета.

В українському МЗС сказали, що поважають рішення польської сторони, “яка мабуть вбачала для цього достатні підстави”.

“Але відверто шкода, що український гурт став заручником емоційної істерії та нічим необґрунтованих фобій певних середовищ у дружній нам Польщі”, – йдеться у Facebook посольства України в Польщі.

Дипломати сподіваються, що в майбутньому цього не повториться і закликали поважати українську “культуру, історію і традиції, і не шукати жодних підтекстів чи робити провокації, які можуть бути використані недружніми силами проти українців і поляків”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...