facebook

ВАЖЛИВО! Чого очікувати українцям, які заборгували за “комуналку”

З 15 грудня 2017 р Україні діє новий Цивільно-процесуальний кодекс, в якому змінено деякі положення про стягнення комунальних боргів у порядку судового наказу, передає Корупція.Інфо.


Погана новина — закріплено положення про додаткове стягнення індексу інфляції та 3-х відсотків річних.

Але є й хороша новина — законодавчо закріплено деякі гарантії від безпідставного стягнення боргів.

Встановлено, що процедура стягнення судовим наказом застосовується за відсутності спору щодо боргу або, коли про такий спір комунальникам невідомо (ст. 19 ч. 3 Кодексу).

У зв’язку з цим для оскарження наказу про стягнення боргу важливо мати докази звернення до комунального підприємства із заявою про незгоду з механізмом нарахування суми оплати або незгоду з самою нарахованою сумою оплати (потрібно поштове повідомлення про вручення заяви підприємству або інші докази).

Уточнено процедуру встановлення боржника — потрібно підтвердження реєстрації місця його проживання за вказаною комунальниками адресою, без цього наказ не ухвалюється.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Хоча, якщо у боржника є електронна адреса, то встановлення його місця перебування не потрібно, всі документи пересилаються в електронному вигляді і оскаржити наказ набагато важче.

До заяви про видачу наказу обов’язково повинна бути додана копія письмового договору, за яким пред’явлено вимоги, без цього наказ не ухвалюється.

Закріплено положення про застосування строку позовної давності, борг стягується трохи більш як за три роки до звернення в суд (хоча, якщо боржник частково оплачував або якось визнавав наявність відносин із комунальним підприємством, то цей строк судом може бути продовжений).

Процедура прийняття наказу відбувається без виклику боржника, тому для оскарження наказу важливо врахувати норми, що встановлюють пред’явлення наказу боржникові, і визначення дати такого пред’явлення.

Згідно з Кодексом, боржнику, котрий не має електронної адреси, копія наказу з обов’язковим додаванням заяви про видачу наказу з усіма доданими до неї документами, надсилається рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

І тільки з дати вручення копії наказу обчислюється 15-денний строк його оскарження (через суд, який постановив наказ), а якщо в цей строк скарга не надійшла — наказ набирає чинності, і чекайте державних або приватних виконавців.

Тут важливо любити працівників пошти, оскільки вони можуть на повідомленні про вручення наказу поставити позначку про відсутність боржника за місцем реєстрації, і ця позначка вважається датою вручення копії наказу (ст. 272 ​​Кодексу).

Можливість скасування наказу реально існує, тому, отримавши копію наказу, покваптесь подати в передбаченій Кодексом формі заяву в суд про його скасування.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...