facebook

Моніторинг іноземних ЗМІ: що пишуть про український безвіз?

Свіжий моніторинг презентують Леся Ярошенко, координаторка проектів Асоціації «Спільний простір», та Олександр Чекмишев, доктор наук з соціальних комунікацій, спеціаліст з медіамоніторингу.

Проект було реалізовано Асоціацією «Спільний простір» та майбутніми журналістами – студентами Інституту журналістики в рамках курсу «Аналіз міжнародної діяльності організацій та влади»

«До вибірки потрапили основні та найбільш помітні англомовні сайти з Північної Америки, передусім — Канада та США, європейські сайти, вісім українських та вісім російськомовних сайтів, які репрезентували основні медіа, представлені онлайн», — говорить Олександр Чекмише.

Під час моніторингу аналізували матеріали, опубліковані за період від листопада 2016 року до 1 листопада  2017 року.

«Вразило те, що написали за рік доволі багато. Якщо говорити про цифри, загалом це майже два мільйони друкованих символів – десь 950 друкованих аркушів або три книжкові томи. Було очікувано, що з цих трьох «томів» два  писала про себе Україна, один «том» поділили російські та англомовні медіа. Росіянам наш безвіз був цікавий суттєво більше, ніж англомовним медіа.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо говорити про українські медіа, багато публікацій присвячувалось шляху України до безвізу, темі безвізу в контексті Євромайдану. Коли ми вже отримували безвіз, то багато інформації було саме про акт надання», — додала Леся Ярошенко

Олександр Чекмишев детальніше розповів, як у різних країнах та в різних медіа була представлена симпатія чи антипатія до України в контексті безвізу:

«Коли ми говоримо про українців, інтерес був не тільки щодо того, яким був шлях країни до безвізу, але й законодавчі обставини, потрібні документи – більш просвітницька інформація.

Зараз часто Україну асоціюють з корупційними справами і так далі. На англомовних сайтах тема корупції в Україні була присутня, але з усіх тем, присвячених Україні, це було лише 6%. Левову частку англомовні сайти як в Європі, так і в Північній Америці, присвятили шляху України до безвізу: які були перепони та які проблеми мусила розв’язати країна. Лише після того, значно менше, на рівні 12% йшлося про затвердження безвізу, початок його дії і так далі.

Російські сайти – це діаметральна протилежність. На російських сайтах і медіа було розмірковування (переважно в негативній тональності) про майбутнє України в ЄС.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...