facebook

МВФ наполягає на підвищенні ціни на газ в Україні

Уряд має відкоригувати ціну природного газу на внутрішньому ринку до рівня імпортного паритету.

Про таку вимогу МВФ заявив постійний представник Фонду в Україні Йоста Люнгман, повідомляє “УНІАН“.

“Зобов’язання за програмою, яку підтримує МВФ, передбачають приведення цін на газ у відповідність з рівнем імпорту. Зрештою, остаточною метою є впровадження вільного газового ринку. На шляху до нього важливо продовжувати коригувати ціну на газ відповідно до ціни імпорту”, – сказав він.

За словами Люнгмана, ринкові ціни на газ на внутрішньому ринку будуть стимулювати реалізацію заходів з енергозбереження та сприяти ефективному розміщенню ресурсів.

“Вони дозволяють газовому сектору покрити витрати і отримати ресурс для інвестицій в газову інфраструктуру. Завдяки їм на газовий ринок приходять нові компанії, що спонукає до здорової конкуренції. Єдина ціна для всіх видів споживачів також ліквідує простір для корупції”, – заявив представник МВФ.

Оцінюючи результати змін на газовому ринку України, Люнгман заявив, що реформа цін на енергоносії є “одним з найбільших досягнень реформаторських зусиль України на протязі останніх років”.

“Важливо, щоб ціни в подальшому визначалися ринком, а практика прихованих і не пов’язаних з доходами одержувачів субсидій – не поновлювалася. Варто при цьому зазначити, що при діючій системі підтримки населення, домогосподарства з найменшими доходами захищені від підвищення цін на газ субсидіями на комунальні послуги”, – зазначив Люнгман.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...