facebook

Чи можуть власників “євроблях” посадити у в’язницю? І в чому “підступ” вирішення цього питання від Гройсмана

Поки в Комітеті ВР з питань податкової і митної політики розробляють законопроект по «Єврономери», прем’єр Володимир Гройсман несподівано вніс в Раду свій варіант вирішення цієї проблеми. Таким машинам обіцяють зберегти іноземні номери і взяти їх на облік. Але, незважаючи на гадану м’якість, законопроект ставить власників «блях» в настільки важкі умови, що багатьом буде простіше здати нерозмитнене авто на металобрухт, ніж виконати всю процедуру, передає Корупція.Інфо

Вимагають поставити на облік протягом 10 днів

Йдеться про законопроект від МВС, який знижує в населених пунктах швидкість до 50 км / год і підсилює повноваження поліції. Його довго обговорювали, але вже після оприлюднення повного тексту виявилося, що він містить воістину вибухову приписку:

«Встановити, що транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввезені на митну територію України більш ніж на 90 днів, протягом десяти робочих днів з моменту такого ввезення підлягають державній реєстрації без зміни реєстраційних документів та номерних знаків країни їх реєстрації в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

На перший погляд здається, що Кабмін зробив крок назад, по-доброму запропонував власникам «блях» поставити їх на облік і спокійно їздити далі. Але на ділі у цієї процедури наскільки складний механізм, що виконати процедуру може виявитися важко для 90%, що їздять на нерозмитнених автомобілях.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Чому все складно?

Справа в тому, що ставити транспортний засіб на облік доведеться тому іноземцю, на чиє ім’я його завозять. Причому – в сервісному центрі МВС за місцем проживання клієнта, пояснює глава Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.

«На сьогодні «верблюд», який завозить «бляхи», приїжджає на машині на кордон, показує свій паспорт, на нього оформляють машину і він пішки переходить назад до себе. Машину «гонщик» везе покупцеві. Зараз машину треба буде реєструвати в сервісному центрі МВС. Хто це може зробити? Тільки особа, яка ввезла автомобіль. По-перше, реєструвати треба буде за місцем проживання. Тобто, тепер литовець або поляк не тільки повинен буде з’явитися на кордоні, він тепер повинен буде їхати умовно кажучи в Харківську область, де-то зупинятися і на наступний день йти в сервісний центр. А момент з «реєстрацією за місцем проживання» до того ж означає, що покупець машини повинен надати довідку, що надає іноземцю тимчасове проживання. Також, якщо іноземець збирається заїжджати більше, ніж на 90 днів (дозволений термін перебування іноземців в Україні, – autonews.ua, він буде зобов’язаний зареєструватися у відповідних органах, щоб отримати дозвіл проживати в Україні довше, ніж на три місяці, і зареєструвати машину. Це набагато ускладнює процедуру – не кожен іноземець погодиться супроводжувати автомобіль всередині країни, оформляти міграційні документи, стояти в черзі в сервісному центрі. А якщо іноземець і погодиться на таке, то заплатити йому доведеться набагато быльше. Так що Гройсман не здався – він навпаки ускладнив життя «єврономерам», – пояснює Олег Назаренко.

Торкнеться і тих, хто завіз «єврономери» раніше

Реєстрація «єврономерів» в МВС і прив’язка їх до реального водія (на основі адреси українця, який надасть нібито тимчасове проживання іноземцеві) автоматично робить українських водіїв «прозорими» перед законом, адже в разі ДТП встановити особу того, хто був за кермом «бляхи» можна буде так само легко, як і в випадку з авто на українських номерах. Отже, в Україні буде створена база автомобілів на іноземних номерах.

Олег Назаренко звертає увагу на те, що законопроект, якщо його приймуть, буде стосуватися не тільки тих, що знову ввозяться машин на іноземній реєстрації, а й тих, які вже їздять по Україні.

«У цьому законопроекті поліції дозволяють зупиняти автомобіль, водій зобов’язаний витягнути ключ із замка запалювання, покласти руки на кермо, передати поліцейському документи. І поліцейські отримують права зупинки автомобіля під предметом перевірки на алкоголь. Зупинили, перевірили на алкоголь, заодно перевірили, чи зареєстрована машина. Не зареєстрована? Вступає в силу ст. 121 КпАП – поїздка на незареєстрованому автомобілі. Перший раз – штраф. Другий – штраф більший і примусове вилучення автомобіля », – каже Олег Назаренко.

Автор – Еліна Чигис

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...