facebook

Ось якою Україна запам’ятає Аміну Окуєву, цікаві факти

Аміна Окуєва – український лікар, громадський активіст та військовослужбовець чеченського походження. Окуєва була учасницею подій Революції Гідності, згодом пішла на війну на сході України, була у складі батальйону “Київ-2”, передає Корупція.Інфо.

Народилася 5 червня 1983 року в Одесі; з родиною жила у Москві та Грозному. До України повернулася 2003 року через Другу чеченську війну, вступила до Одеського медичного університету, який закінчила за спеціалізацією загальна хірургія. Після здобуття вищої освіти працювала лікарем-інтерном в Одесі.
З початком Євромайдану вступила до самооборони, де була лікарем 8-ї Афганської сотні.

У липні 2014 року вступила до лав батальйону “Київ-2” фельдшером, проте медициною займалася мало, була снайпером. Брала участь в обороні Дебальцевого, виконуючи бойові завдання поблизу Чорнухиного у Луганській області.

Мотивом для участі у війні на Донбасі стало переконання того, що Росія є спільним ворогом українців і чеченців. Після завершення війни, планувала пов’язати своє життя з військовою справою як військовий медик або учасник миротворчої місії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Брала участь у створенні Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва, служила прес-офіцером батальйону, домагалася надання батальйону офіційного статусу від МВС.

Брала участь у парламентських виборах 2014 року, балотуючись по одномандатному виборчому округу №136 у Суворовському районі Одеси (самовисунення), однак, до Верховної Ради VIII скликання не потрапила, отримавши 3,72 % голосів виборців (9 місце на окрузі).

Була нагороджена орденом “Народний Герой України” у 2015 році.
Чоловік — Адам Осмаєв. Виховувала сина. Шлюб з Осмаєвим для Окуєвої другий — вперше заміж вийшла, живучи в Москві.

Довідка. 1 червня 2017 року на столичному Подолі кілер здійснив замах на життя добровольців АТО Адама Осмаєва та його дружини Аміни Окуєвої. Унаслідок цього поранення отримали Осмаєв та кілер. Обох шпиталізували. Аміна Окуєва не постраждала, зумівши чотири рази поцілити в кілера, що дозволило правоохоронцям його затримати. За словами Аміни Окуєвої вони з чоловіком до замаху тричі зустрічалися з кілером, оскільки він представлявся журналістом, який готує матеріал про подружжя. Згодом радник голови МВС Антон Геращенко розповів про особу стрільця та його дивні “маневри”. За даними МВС кілером може бути особа, пов’язана з главою Чечні Рамзаном Кадировим.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...