facebook

Які медичні послуги будуть безкоштовними після реформи: список

Медичну реформу вже у четвер, 19 жовтня, можуть ухвалити у Верховній Раді в другому читанні. Які медичні послуги будуть безкоштовними – читайте далі.

В ефірі 24 Каналу в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що парламент відкинув можливість співоплати, яку пропонувало МОЗ, Витрати на медичні послуги або будуть повністю компенсуватись державою, або взагалі не будуть покриватись. Міністерство розробило список медичних послуг, які точно покриватиме держава.

Безкоштовними будуть послуги первинної медичної допомоги, зокрема, послуги сімейного лікаря, педіатра, певні види досліджень, екстрена медична допомога.

До обов’язків сімейного лікаря входить: спостереження за станом здоров’я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностування та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів; супровід пацієнтів із хронічними захворюваннями; невідкладна допомога; скерування пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги; профілактика: вакцинація, огляди та дослідження пацієнтів з груп ризику; консультації.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Сімейний лікар також може спостерігати неускладнену вагітність та спостерігати за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб. А також надавати окремі послуги паліативної допомоги. Наприклад, оцінити ступінь болю, призначити та виписати рецепт на наркотичні засоби, психотропні речовини для лікування больового синдрому.

Сімейний лікар призначає ліки та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою відшкодування вартості ліків.

Серед безкоштовних досліджень, які зможуть здійснити українці після медреформи, – загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; глюкоза крові; загальний холестерин; аналізи сечі; електрокардіограма (ЕКГ) у стані спокою; мікроскопія харкотиння; швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

Безкоштовною буде екстрена медична допомога, зокрема, для пацієнтів з серцевим нападом, інсультом, апендицитом, після ДТП чи побутової травми.

За екстрену медичну допомогу платитиме держава!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...