facebook

“Знання української мови – це не право…”: Литвин емоційно прокоментував мовне питання

Народний депутат Володимир Литвин (депгрупа “Воля народу”) переконаний, що резонанс навколо мовної статті нового закону про освіту має навчити українську владу відстоювати національні інтереси, передає Корупція.Інфо

“Це вкотре, коли Україна зіштовхнулася із несприйняттям свого рішення сусідами. Ми маємо парадоксальну ситуацію. У виступах румунців та угорців є позитивний момент. Українська влада повинна вчитися обстоювати інтереси людей, свої державні та національні інтереси”, – пояснив політик в ефірі телеканалу “112 Україна”.

Він розповів, як на його думку, потрібно було опрацювати суперечливу статтю 7 закону “Про мову”. “Я пропонував зафіксувати, що національні меншини мають право на вивчення чи навчання рідною мовою. А далі прописати у наступних документах алгоритм реалізації цих норм. Друга моя новація – після внесення всіх поправок та узгоджень, опублікувати остаточну версію законопроекту, але поки не приймаючи і не підписуючи його, щоб побачити реакцію. Мотивація моя така, бо цей закон торкається кожної сім’ї”, – сказав він.

Також парламентарій зазначив, що реакція сусідів очікувана, але позиція України має бути однозначною:

“Чому представники сусідніх держав висловили таке активне заперечення? Вони не проти української мови. Вони проти порушення усталених дій – навчання мовами національних меншин. Вони апелюють до статті Конституції України, яка фіксує, що не можуть прийматися рішення, які погіршують соціальне самопочуття. Але позиція України однозначна: знання української мови – це не право, а обов’язок кожного громадянина”.

Нагадаємо, що деякі країни ЄС вважають 7 статтю Закону України «Про освіту» дискримінаційною по відношенню до нацменшин.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...