facebook

Гучний старт судової реформи: те, що потрібно знати всім громадянам України

Робота адвокатів, суддів і мантії – в одному матеріалі, передає Корупція.Інфо

Народні депутати єдиним законом цього тижня практично переписали три кодекси, змінили вісім інших і ще 18 законів. Це викликало обурення опонентів із «Самопомочі» і «Батьківщини». З ухваленням найдовшого законопроекту розпочалась судова реформа в Україні..

По-перше, суд знову став трьохрівневим, тому шлях до правосуддя став коротшим: перша інстанція, а далі йдуть Апеляційний суд і Верховний суд. Раніше ж було чотири рівні, тому що існували Спеціалізовані Суди, введені Януковичем.

Електронний суд

Геть тони паперу. Відтепер можна давати свідчення через інтернет просто з дому чи з роботи. Якщо ж ховатися від повістки до суду – марна справа, бо повістки тим, хто переховується, будуть викладати просто в інтернет на сайті судової влади.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Монополія адвокатури

Якщо раніше фірма наймала юрист-консульта, то тепер доведеться розкошелюватися на адвоката. Відтепер, якщо юрист не має адвокатського свідоцтва, відсутня можливість не зможуть представляти інтереси.

Суд і гроші

Судитися – буде дорожче. Суд може вимагати своєрідну заставу: або аванс за всі судові витрати, оплату адвокатів та експертів. Пенсіонери та малозабезпечені просто не зможуть таким чином звернутися до суду.

Не вільний доступ

Якщо запрошується журналіст на засідання суду, суддя може вирішити, що в залі не вистачає вільних місць і винести ухвалу про обмеження доступу. Це дозволить не пустити до зали пресу та спостерігачів: опонентам потрібно буде просто посадити на вільні місця своїх людей.

Каральна мантія

Судді отримають значну владу сторонами процесу. Відтепер можна всіх оштрафувати за великим переліком підстав. Ідеться про сотні тисяч гривень. Оштрафувати можуть навіть за те, що він вимагає відводу судді-корупціонера більше одного разу.

Таємні зустрічі

Суддя зможе зустрічатися зі сторонами процесу абсолютно таємно без відео чи аудіо-запису. Більше того: за порушення таємниці буде передбачена відповідальність! У наших корупційних реаліях – довіри до суду це не додає.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...