facebook

Омбудсмен вимагає від Авакова негайно припинити збір інформації про власників автомобілів з іноземною реєстрацією

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська зажадала від Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції припинити збір інформації про власників автомобілів з іноземною реєстрацією. Відповідний лист вона направила на ім’я міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Як зазначається, офісом Лутковської було встановлено, що поліцейські складають списки власників авто з іноземною реєстрацією. Зокрема, під час зупинки машин на єврономерах правоохоронці вимагають від власників повідомити місце прописки, номер мобільного телефону і дату в’їзду в Україну.

“Наявність у транспортного засобу номерного знака іноземної держави не є і не може бути самостійною причиною для його зупинки”, – вважає омбудсмен.

На думку Лутковської, подібні вимоги патрульних до водіїв автомобілів на єврономерах не входять до повноваження поліції і не відповідають законодавству про захист персональних даних.

Уповноважений з прав людини також вважає, що збирати інформацію про перетин громадянами держкордону мають право тільки прикордонники.

“Незаконне збирання органами Нацполіції інформації про власників (водіїв) транспортних засобів з іноземною реєстрацією має бути припинене, а зібрана інформація – знищена”, – додала Лутковська.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...