facebook

Польща впроваджує нове правило покупок у неділю

Рік тому польська незалежна профспілка “Солідарність” ініціювала створення проекту закону про заборону торгівлі в неділю у Польщі. Тоді, у 2016 році, під законопроектом підписалося більше ніж півмільйона поляків. Згідно з новими опитуваннями, 59 відсотків поляків виступили проти заборони торгівлі по неділях. повідомляє видання Vsetutpl

Цілий рік довкола прийняття закону точилися гострі дискусії і нарешті зараз стало відомо, коли ж все-таки він вступить у силу, на кого поширюватиметься та як діятиме.

Коли приймуть закон про заборону торгівлі у неділю в Польщі? Наприкінці червня голова Постійного комітету Ради міністрів Генрік Ковальчик запевнив, що закон однозначно приймуть найближчим часом, питання полягає лише в тому, як саме він діятиме: чи торгівля буде заборонена у всі святкові дні та неділі або лише деякі.

“Є дві суперечливі одна одній сторони: роботодавці взагалі не хочуть заборони торгівлі в неділю, а «Солідарність» хотіла би запровадити повну заборону. Уряд повинен збалансувати це”, – сказав міністр.

У вересні прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло в інтерв’ю радіо FM RM заявила, що уряд готовий завершити роботу над даним проектом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Обмеження набуде чинності з 1 січня 2018 року. Заборона буде застосовуватися кожну другу неділю. Ідею парламентського підкомітету критикує “Солідарність”, яка виступає за закриття всіх магазинів щонеділі.

На кого поширюватиметься закон про заборону торгівлі в неділю? Проект Комітету законодавчих ініціатив має на меті обмежити торгівлю по неділях у більшості торгових точок, за деякими винятками.

Вони включатимуть, між іншим, аптеки, пекарні, заправні станції (з деякими обмеженнями), сувенірні магазини, кіоски з пресою. Торгівля в Інтернеті буде дозволена, але пакування і доставку товару в неділю заборонять.

Якими будуть наслідки заборони торгівлі у неділю? На думку аналітиків, внаслідок введення торгівельних обмежень, зниження обороту в секторі роздрібної торгівлі в цілому становитиме щонайменше 9,6 млрд злотих. Прогнозують також зниження зайнятості щонайменше 36 тисяч людей.

Прямі витрати Казначейства, пов’язані з забороною торгівлі по неділях, можуть становити принаймні 1,8 млрд. злотих.

Отже, найімовірніше, закон про заборону торгівлі у неділю в Польщі вступить у силу з 1 січня 2018 року та стосуватиметься, за деякими винятками, всіх торгових точок.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...