facebook

ВАЖЛИВО! Тепер за воду і тепло українці платитимуть по-новому. Дізнайтесь усі нюанси, щоб не потрапити в халепу

В останніх числах серпня вступили в силу зміни, внесені до правил надання та оплати послуг централізованого опалення, постачання води (холодної та гарячої) і водовідведення, передае Корупція.Інфо.

Нові правила фактично прирівняли власників квартирних лічильників до споживачів, у яких прилади обліку не встановлені. В яких випадках доведеться платити більше?

Що треба знати?
Недбайливих споживачів, у яких встановлені прилади обліку води, привчають бути більш відповідальними. Інакше … покарають «рублем». Так, якщо споживач забуде вчасно передати показання лічильників або зробить це пізніше встановленого терміну, платити доведеться не за фактично спожиту воду, а за показаннями загальнобудинкового лічильника (при його наявності) або за нормами споживання (за відсутності загальнобудинкового лічильника), з урахуванням сумарних витрат води за показаннями усіх квартирних засобів обліку. При цьому в загальнобудинкових показаннях не враховується витрата води постачальника послуги, фізичних осіб і юридичних осіб – підприємців, які є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку.
Різниця розподіляється між споживачами, які не мають приладів обліку, і споживачами, які не передали свідчення квартирних лічильників, пропорційно кількості мешканців квартири. Такий підхід застосовується при відсутності витоків із загальдомовий мережі, що підтверджується актом перевірки. Перевірка повинна здійснюватися в присутності не менше двох свідків – мешканців будинку. При наявності витоку з загальдомовий системи доведеться оплачувати послуги за встановленими нормативами.
Як ми вже сказали, при відсутності загальнобудинкових лічильників води, розраховувати плату будуть за нормами споживання (на людину в місяць). Цю методику застосують і в тому випадку, якщо лічильник зламався і не підлягає ремонту (з моменту виявлення несправності).

Як передавати показання?
Все вищесказане має відношення і до передачі показань теплолічильників (правда, їх в Україні не так багато, в основному – в новобудовах). Механізм розрахунку оплати застосовується такий же, як і у випадку з водою. З тією лише різницею, що забудькуваті споживачі оплачують за тепло за показаннями загальнобудинкового приладу обліку пропорційно опалювальної площі квартири. Тут також не враховуються витрати теплової енергії постачальника послуги, юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, які є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку.
А тепер про найголовніше – як вчасно передати показання приладів обліку? Іноді це дуже складно зробити. Телефони вічно зайняті, а кожен місяць відвідувати абонентські служби може не кожен.
У новому документі написано, що споживач може:
заповнювати відповідні графи в платіжних документах;
залишати свідчення на сайтах комунальних підприємств;
і традиційно повідомляти за телефонами постачальнику послуги.
Є ще один спосіб. На наш погляд, дуже хороший. Деякі підприємства встановлюють поштову скриньку біля абонентського ділянки, як, наприклад, «Інфоксводоканал» в Одесі. Це підходить літнім людям, які живуть неподалік. У будь-який день і в будь-який час в ящик можна кинути інформацію зі свіжими показаннями.
***
Наостанок нагадуємо: оплата за спожиті комунальні послуги здійснюється не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом (місяцем), якщо договором не встановлено інший термін.
* Постанова «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630» №633 від 18.08.2017 р
внесемо ясність
Якщо, наприклад, за вересень споживач забуде передати показання лічильників, йому доведеться платити і за себе, і за сусідів. Якщо ж в наступному місяці він «виправиться» і передасть свідчення вчасно, то заплатить, як і раніше – тільки за фактично спожиту воду.
Звідки береться зайва вода?
Не завжди показання «загальнобудинкового» обліку води збігаються з показаннями індивідуальних лічильників. Звідки береться різниця?
Стандартні ситуації:
коли хтось із мешканців шахраює – встановлює пристосування на свій лічильник для приховування реального споживання води;
є незаконне приєднання до будинковим мережам;
мешканці «без лічильника» ллють воду без міри.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...