facebook

Геологи знайшли найгарячішу точку на Землі

Кристали кубічного цирконію утворюються тільки при температурі від 2370°С.

Геологи з’ясували, що найгарячіша точка на поверхні Землі розташована в Канаді. Про це пише Популярна механіка.

“Приблизно 36 млн років тому астероїд врізався в місце, яке зараз є канадською провінцією Ньюфаундленд і Лабрадор. Дослідники з Університету Кертіна в Перті, Австралія, і Західного університету в Лондоні, Онтаріо, з’ясували, що протягом короткого періоду температура в точці удару перевищувала 2370 градусів за Цельсієм – що робить це місце найгарячішою точкою на всій Землі”, – йдеться в повідомленні.

Вчені дізналися про це завдяки кристалам кубічного цирконію, що за структурою нагадує алмази. Їх знайшли в кратері Містестін, який перетворився на озеро, в центрі якого височіє невеликий острівець.

У ґрунті на березі озера було знайдено фрагменти мінералізованого скла: в минулому від сильного удару об землю порода розжарилася і спеклась в Скляниста масу. Про це говорять і сліди ударної хвилі, що назавжди змінила ландшафт місцевості.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але найважливішою знахідкою геологів став уже згаданий цирконій. Саме він і зіграв ключову роль, оскільки такі кристали утворюються тільки при температурі від 2370°С.

Для порівняння, це всього удвічі холодніше, ніж поверхня Сонця.

Як повідомляв Кореспондент.net, раніше вчені з Австралії виявили неймовірно живучих істот, які не були відомі раніше. Всі вони належать до археїв і бактерій.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...