facebook

Тарифи на комуналку: що подорожчає цієї осені

Субсидії цієї осені призначатимуть за дещо зміненими правилами, газ і опалення можуть подорожчати, вартість електроенергії поки що стабільна. Які зміни і в чому чекають на українців у новому опалювальному сезоні – розбиралися журналісти сайту “24”.

Голосних подорожчань “комуналки” та енергоносіїв цього року керманичі держави не оголошували. Втім, ситуація у цій сфері така, що може змінитися за лічені дні. Тож до чого варто бути готовими — читайте далі.

Нагадаємо, що урядом вже визначені нові правила нарахування субсидій на оплату комунальних послуг для громадян від держави. Детально про це описано у нашій публікації “Чи заберуть субсидії: у кого, чому і що натомість”.

Тарифи на газ: подорожчання можливе

Кабінет міністрів проводить верифікацію формули формування ціни газу для населення, заявив прем’єр Володимир Гройсман на брифінгу в кулуарах YES. “Ми вважаємо, що ціна на газ повинна формуватися відповідно до ринку газу і відповідною формулою. Головне, щоб формула була справедливою”, – зазначив він і додав, що нині фахівці працюють над тим, щоб провести верифікацію формули формування ціни газу

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Будучи ще в ролі спікера, Гройсман говорив, що проти підвищення тарифів, що не завадило йому відразу після призначення прем’єром вдвічі підняти ціну на газ, нагадав у коментарі сайту “24” керівник ГО “Публічний аудит” Тарас Галайда. Потім очільник уряду заявляв, що проти “абонплати за газ” і своєю рукою вніс її в перелік послуг, на які нараховується субсидія, що говорить про очікування Кабміном “абонплати” вже найближчим часом. Нагадаємо, поки що абонплата на газ не введена.

Однак далі прем’єр виступає проти підвищення ціни на газ, але при цьому він зробив усе для того, щоб ціна газ в Україні росла і далі. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2017 № 90, підписаною Гройсманом, роздрібна ціна на природний газ для побутових споживачів вираховується на основі показників середньомісячних значень цін на газ на німецькому газовому хабі (NCG) з урахуванням транспортних витрат до західного кордону України і тарифу на вхід в газотранспортну систему України в доларах США за середньомісячним курсом долар США/євро “спот”, пояснив Галайда.

Тобто, при поставці побутовим споживачам газу, видобутого з українських надр компанією “Укргазвидобування” (100% акцій якої належить державі), з населення стягується плата за транспортування цього газу від німецького газового хаба (NCG) до західного кордону України і плата за вхід в газотранспортну систему України,
– уточнив він.

Також Постанова зобов’язує Кабмін переглядати вартість газу для населення двічі на рік – 1 жовтня та 1 квітня – у випадку зміни біржових цін більш ніж на 10%. Зобов’язання щодо такого перегляду цін вказані і в останньому меморандумі з МФВ.

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич уточнив щодо цього, що раніше Кабмін затвердив новий план НАК “Нафтогаз України”, який не передбачає зростання тарифів для населення. Та в Україні діє постанова уряду №187, яка містить порядок перегляду тарифів, який прив’язаний до імпортного паритету. Згідно з документом, перегляд тарифу здійснюється двічі на рік. “Якщо Кабмін і не змінить редакцію цієї постанови, то з 1 жовтня потрібно підвищувати тариф на 17-19%,” – підкреслив експерт.

За інформацією Тараса Галайди, НАК “Нафтогаз” як компанія, яка імпортує газ і стежить за тенденціями біржових цін, розрахувала, що, виходячи з діючої нормативної бази, прийнятої Кабміном, ціну на газ необхідно підняти на 18,84%.

Кінцева ціна для населення в такому випадку, з урахуванням транспортування, надбавки 2,5% і ПДВ була б 8103,0 грн за тисячу кубів. Причому, це в разі непідвищення вартості транспорту, яку НКРЕКУ дуже хоче переглянути і підвищити в кілька разів,
— уточнив Галайда.

Опалення і гаряча вода: газозалежність

У НКРЕКП у прогнозі щодо зміни тарифів зазначили, що у зв’язку з відсутністю чіткого прогнозу щодо цін (тарифів) на паливно-енергетичні ресурси та курсу іноземної валюти, немає можливості спрогнозувати подальший рівень зміни тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води. Але також наголосили, що переважна більшість підприємств, що надають послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, у якості палива використовують природний газ. При цьому питома вага витрат на паливо (природний газ) у тарифі на початок поточного року складала близько 83%, а частка вартості теплової енергії у структурі собівартості послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води для населення, відповідно, близько 99 % та 89%.

Простими словами – подорожчання газу автоматично спричинить подорожчання опалення та гарячої води, за підрахунками Тараса Галайди, на приблизно 15-20%.

Тарифи на електроенергію: затишшя

Цей вид енергії поки що тримається. На сайті НКРЕ останнім етапом змін тарифів на електроенергію для побутових споживачів вказано дату 1 березня 2017 року. Нагадаємо, порівняно з тарифом на електроенергію станом на 1 вересня 2016 року, у березні 2017 він зріс на 26%.

Більше подорожчань не передбачено – принаймні, найближчим часом.

Ціни на воду і водовідведення: без змін

Холодна вода востаннє дорожчала на початку літа цього року. Але більше про збільшення вартості цієї послуги не оголошувалось.

Вивезення сміття

З 1 січня 2018 року Україна має серйозно взятися до сортування сміття. Це визначено нормами Закону “Про відходи”. Детально “сміттєві” зміни читайте у публікації сайту “24” “Нестерпна легкість сміття: як Рада вирішила проблему відходів в Україні однією поправкою”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...