facebook

“Смертельний стрибок” зонда в атмосферу Сатурна: Cassini розірве на шматки

Міжнародний космічний корабель Cassini, який досліджує Сатурн і його супутники, вийшов на траєкторію, яка приведе його до знищення в кінці цього тижня.

У понеділок зонд пролетів біля Титана – гігантського супутника Сатурна. Ця “зустріч” з Титаном надасть йому гравітаційний поштовх, який направить корабель в атмосферу планети-гіганта, повідомляє ВВС Україна.

“Тепер ніщо не зможе зупинити “смертельний стрибок” зонда в атмосферу Сатурна в п’ятницю: Cassini розірве на шматки”, – йдеться в публікації.

Його компоненти будуть танути і розпорошаться в газах планети.

Коли зонд наблизився до Сатурну 13 років тому, він використовував гравітацію Титана (другого за величиною супутника в Сонячній системі), щоб переміщатися в різні позиції, з яких можна вивчати планету і її неймовірні кільця.

Це була спритна стратегія, адже інакше Cassini довелося б запускати свій двигун і спалювати запаси палива кожен раз, коли він хотів змінити напрямок руху.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зараз цей двигун практично зношений, і NASA не має наміру дозволити кораблю просто неконтрольовано дрейфувати навколо Сатурна. Його слід утилізувати правильно і повністю.

Останнє побачення зонда з Титаном агентство назвало “поцілунком на прощання”.

“Cassini був в тривалих стосунках з “Титаном”. Більше 10 років у них були “побачення” майже кожен місяць”, – розповідає Ерл Майз, проектний менеджер Cassini в Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені, штат Каліфорнія.

“Ця остання зустріч – щось на зразок щемливого прощання, але, як і протягом всієї місії, сила тяжіння Титана знову направить Cassini туди, куди нам це потрібно”, – додає він.

Дослідження Титану – супутника діаметром 5 150 км – стало одним з найбільших успіхів місії Cassini.

У 2005 році зонд відправив на його поверхню невеликого робота на ім’я “Гюйгенс”. Він зробив чудовий знімок округлих каменів, згладжених плином рідкого метану.

З помаранчевого неба Титана йдуть вуглеводневі дощі і стікають у величезні моря в північних широтах.

Крім останнього погляду на Титан, вчені хочуть отримати ще кілька знімків кілець Сатурна, а також його супутника Енцелада, перш ніж направити корабель на його драматичний шлях.

Очікується, що сигнал із Землею зникне в п’ятницю приблизно о 11:55 за Гринвічем (14:55 за Києвом).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...