facebook

Гасіть світло: країни-сусіди готують масові демонстрації проти України

10 вересня в столиці Угорщини Будапешті заплановано проведення акції протесту на підтримку мовно-освітніх прав угорської меншини в Україні.


Захід організовує рух «Спільна держава», передає Crisis.in.ua.

Причиною для цього стало прийняття в Україні нового закону про освіту, який на думку офіційного Будапешта ущемляє освітні права 150 тисяч угорців в Україні.

Своє занепокоєння з приводу українського закону висловила також Румунія.

Румунська влада наполягає, щоб Україна переглянула прийнятий чотири дні тому українським парламентом закон про освіту, який обмежує навчання національних меншин рідною мовою.

Новий закон передбачає, що викладання в середній та вищій школі буде здійснюватися виключно державною – українською мовою, а рідна мова буде використовуватися тільки в дитячих садах і початковій школі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Міністр у справах співвітчизників за кордоном Андрея Пестирнак у ході зустрічі з українським послом зажадала, щоб сусідня країна дотримувалася прийнятого їй зобов’язання дозволити етнічним румунам вчитися на рідній мові.

Міністр закордонних справ Теодор Мелешкану повідомив після телефонної розмови з київським колегою Павлом Клімкіним, що питання може бути вирішене тільки в ході зустрічі міністрів освіти двох країн.

Кращим рішенням було б провести пряму і конкретну дискусію про програму навчання, про предмети, які будуть викладатися на тій чи іншій мові, з тим, щоб ми могли бути впевнені, що громадяни, які говорять по-румунськи, незалежно від того, походять вони з Республіки Молдови або з Румунії, зберегли можливість вчитися рідною мовою,

– сказав він.

Згідно з даними останнього перепису населення в 2001 році, проведеного в Україні, 258 тисяч осіб назвали себе молдаванами, а 150 тисяч – румунами. Вони живуть в трьох українських областях – Чернівецькій, Закарпатській та Одеській, складаючи разом третю за чисельністю етнічну групу в країні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...