facebook

Поїхали на роботу, а потрапили в тенета агресора: як обманюють українських заробітчан

Попри бойові дії на Донбасі, українські заробітчани продовжують їздити на роботу до Росії. Проте, з кожним роком, з кожним днем на них очікує все більша небезпека.

Починаючи з 2014 року в рази почастішали випадки вербування російськими спецслужбами українців, які легально чи нелегально працюють в РФ. Ідейні нащадки «чекістів» погрожують фізичною розправою як самим заробітчанам, так і їхнім родинам. Останнє часто стає вирішальним аргументом для переходу на бік ворога.

Так, нещодавно мешканець Чернігівщини, який регулярно їздив на роботу в Росію, був затриманий при спробі зібрати секретні дані про українську армію. Він розповів, що нелегально працював на будові в Москві. Під час однієї із поїздок його затримали співробітники ФСБ схилили його до негласної співпраці, погрожуючи кримінальним переслідуванням за нелегальне працевлаштування.

Українець повинен був здобувати розвідувальну інформацію про кількість особового складу і техніки військових частин, які є на території Чернігівської області біля кордону з РФ. Крім того, від нього вимагалося збирати відомості про засоби захисту державного кордону України, про розміщення військових об’єктів і конфіденційні дані співробітників українських правоохоронних органів. Отриману інформацію він мав передавати представнику російської спецслужби під час виїздів на територію Росії.

На жаль, на гачок спецслужб попадаються навіть ветерани російсько-української війни. Так, нещодавно ФСБ виманила трьох колишніх учасників АТО на територію Росії, де їх мали використати для вчинення терактів. Мова йде про жителів Дніпропетровської області.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У Москві в них забрали документи нібито для оформлення оренди квартири, де вони мали проживати. Після цього агент ФСБ провів одного з хлопців московським метрополітеном, на площу, де сходяться три вокзали – Ленінградський, Казанський, Ярославський – та до аеропорту “Домодєдово”. Відвідування цих об’єктів фіксувалося на камеру, а українець при цьому мав телефонувати до України, відсилати туди знімки. Все це мало мати вигляд, ніби він звітує своїм українським кураторам.

Та повертатися додому щастить не всім… Один із найвідоміших випадків убивств українців у Росії – це забиття до смерті 16-річного заробітчанина Віталія із Закарпаття. Спочатку російська поліція кинула його за ґрати за надуманими підставами. А вже там його вбили співкамерники – бо «бандерівець».

Загалом, і фахівці, що слідкують за цією темою, і правоохоронці, радять українським заробітчанам уникати будь-яких пропозицій щодо роботи в Росії та шукати альтернативу на Заході. Так, принаймні, буде безпечніше.

Дмитро Мельник спеціально для «УКРАЇНА LIVE»

За матеріалами:

http://www.pravda.com.ua/news/2017/08/17/7152497/

https://ua.censor.net.ua/video_news/452071/sbu_vykryla_na_chernigivschyni_zarobitchanyna_yakogo_zaverbuvaly_spetsslujby_rf_video

https://tsn.ua/ukrayina/u-rosiyi-po-zviryachomu-vbili-16-richnogo-parubka-za-te-scho-vin-ukrayinec-548277.html

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...