facebook

У мережі нагадали, як “великий” СРСР крав чужі ідеї

Брак креативу совкового автопрому видно неозброєним оком

Радянський Союз і Захід змагалися у всьому. І якщо у дослідженні космосу і виробництві зброї СРСР випереджав Штати, то в автопромі завжди пас задніх.

Однак, щоб не відставати від конкурентів, машини часто копіювалися, але не завжди вдало, передає Радіо Свобода.

Класичний приклад елегантного американського авто – 4-дверного седана Buick Buffets 1935 року. Сподовався він і радянським інженерам. Ось його копія, зроблена в Москві в 1936 році. ЗІС-101 важив 2,5 тонни (приблизно на 600 кілограмів більше, ніж американський оригінал) і брав 26,5 літрів бензину на 100 кілометрів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Opel Kadet 1939 року виробництва. Перед Другою світовою війною Сталін намагався розробити угоду з виробництва цього авто в Радянському Союзі. Але після перемоги союзників радянський лідер розглядав його як військовий трофей. У 1946 році, як повідомляється, всю фабрику OPEL повністю розібрали і вивезли з Німеччини в СРСР. Результатом цього стало масове виробництво автомобіля “Москвич-400”. На Заході ця машина була доступна для простого населення, в Союзі на ній їздили в основному бюрократи. Простим громадянам у 1930-40-х роках фактично треба було виграти в національну лотерею, щоб насолодитися привілеєм їзди на власному авто.

Ford Super Deluxe Woody 1947 виробництва, з дерев’яними вставками чудово підходив для сухої сонячної погоди каліфорнійського узбережжя. Але погодні умови Росії з суворими зимами і дощами восени виключали подібний дизайн.

Packard Caribbean в 1955 році, в Штатах випускали недовго. Однак дизайн взяли на озброєння в 1959 році, коли СРСР представив свій самий престижний автомобіль. ЗІЛ-111 провіз радянського лідера Микиту Хрущова (праворуч) по Москві, 1964 рік.

Італійський Fiat 600d – “бульбашка” користувався популярністю по всій Європі. З моменту випуску в 1955-му протягом п’яти років продали більше мільйона одиниць цього авто. У 1961 році СРСР випустив ЗАЗ 965, майже ідентичну копію Fiat, двері в якій також відкривалися вперед. Автомобілі “стали ближче до людей” після 60-х років, коли, ставши в чергу, їх могли отримати пересічні громадяни.

Коли це авто випустили в Західній Німеччині в 1961, то слоган машини звучав як “Керуй “Принцом” і будь королем. За пів хвилини авто разгонялось до 97 кілометрів на годину. Через десять років радянський автопром випустив ЗАЗ 968. Через бокових отворів радянська копія отримала прізвисько “вухатий”.

Італійський Fiat 124 став Європейським автомобілем року в 1966-м. Брат-близнюк “Жигулі” (експортна назва Lada) були ретельно змодельовані за зразком Fiat, але з більш товстої сталі з високим підйомом для російських доріг. Знаменитий автомобіль випускали майже 18 років.

Як раніше повідомляв інформаційний портал Знай. ua, Горбачов закликав Путіна заспокоїтися, поки не пізно.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...