facebook

Людина може прожити сотні років, – данські вчені

До скількох років ми насправді можемо жити? Що відбувається з нашим тілом з віком? Данські вчені вважають, що у них є відповідь на ці запитання.

З першим подихом, тривалість нашого життя починає скорочуватися. Колись віковою межею було 40, 50 або 60 років, тепер усе частіше люди доживають до 80 і 90 років. У 1997 році померла найстаріша людина у світі у віці 122 років. Але чи є межа того, скільки років ми, люди, можемо прожити?

Дослідники з Університету Копенгагена, Данія, вважають, що граничного віку не існує, що означає, що ми можемо жити протягом сотень років.

У минулому році група дослідників з Нью-Йорка, США, висловили переконання, що людина може досягти максимальної тривалості життя у близько 115 років.

Проте дані нового дослідження, проведеного Університетом Копенгагена, свідчать про те, що ми можемо продовжувати бити вікові рекорди.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Теорія довголіття стверджує, що, коли ми народжуємося, у нас закладена певна кількість ударів серця, і, таким чином, наш вік визначається ледь не у годинах у наших генах. Але такого обмеження не існує, стверджує Маартен Розінг, доцент Центру здорового старіння і Департаменту громадської охорони здоров’я при Університеті Копенгагена.

Разом з професором Руді Вестендорп він стоїть за результатами дослідженням.

«Коли ви купуєте авто, немає обмежень з його експлуатації. Якщо не піклуватимусь про нього, то знищите протягом двох років. Проте, при належному догляді, заміні деталей, зберіганні в гаражі, він може прослужити 50 і більше років. Ми вважаємо, що так само зі смертю», – говорить Маартен Розінг.

Результати дослідження свідчать про те, що ми можемо прожити сотні років. Принаймні, теоретично.

«Це звучить малоймовірно, проте немає нічого, що свідчить про те, що це неможливо», – кажуть дослідники.

«Особисто я вважаю, що у наступному столітті ми зможемо жити до 135 років».

У даний час данці можуть розраховувати прожити у середньому до 80 років. За десять років, цей показник збільшиться на 2 роки і сягне 82 років.

У таких країнах, як Південна Корея середня очікувана тривалість життя жінок досягне 90 років у 2030 році.

Одне можна сказати напевно: Ми постійно удосконалюємо процес заміни органів і методи відновлення тіла, у той час як розробляються як механічні, так і біологічні деталі для заміни зруйнованих частин.

Але навіть з покращенням технологій, усе, як і раніше, залежить від нашого способу життя, який є найбільш важливим показником. Уже з першого подиху ми починаємо накопичувати пошкодження, які відгукнуться лише з віком.

«Ми можемо збільшити шкоду, якщо, наприклад, будемо вести нездоровий спосіб життя, якщо ми схильні до хвороб, або якщо є не належна система охорони здоров’я. Так само легко ми здатні уповільнити смерть не курячи, піклуючись про себе, правильно харчуючись та роблячи краще навколишнє середовище навколо нас. Саме тому наша тривалість життя значно зросла за останні 100 років».

З віком людини, старіють й інші частини її тіла. То що ж на рахунок зморшкуватої шкіри, слабких м’язів, поганої пам’яті і кволого серця?

«Якщо взяти сьогоднішнього 100-річного, подивитися на його зовнішній вигляд і здоров’я, а потім розтягнути їх до 135 років, звичайно, отримаємо жахливий результат. Він вже виглядає дуже зморшкуватим, так що з ним буде за багато років? Але це не так», – говорить Маартен Розінг.

«Наприклад, порівнюючи мого 70-річного батька і діда у тому ж віці, можна помітити величезну різницю. Мій батько виглядає так, як мій дід у 60 років. І це також стосується внутрішнього стану. Таким чином, 150-річні люди у майбутньому, ймовірно, будуть виглядати на 110-річних».

Таку ж різницю можна побачити, порівнюючи людей з різних країн одного і того ж віку. У середньому 55-річний данець буде виглядати і відчувати себе набагато молодшим за свого ровесника з Йорданії. У великій мірі, це залежить від умов проживання, довкілля, клімату, соціальних гарантій. Однак, мріючи про довголіття, слід народитися у Японії, а не у Данії.

Нижче наведено список країн за найвищою ймовірною тривалістю життя.

Топ-країни за ймовірною тривалістю життя:

Японія: 83,7 років
Швейцарія: 83,4 років
Сінгапур: 83,1 років
Австралія: 82,8 років
Іспанія: 82,8 років
Ісландія: 82.7 років
Італія: 82,7 років
Ізраїль: 82,5 років
Швеція: 82,5 років
Франція: 82,5 років
Південна Корея: 82,3 років

Маартен Розінг не має чіткої відповіді на запитання чому саме у Японії люди живуть довше. Японці посідають перше місце у світі за очікуваною тривалістю життя. Чинників є безліч. Проте, один фактор об’єднує усі провідні країни з довголіття: благополуччя.

«Економічний добробут є основним показником довголіття. Сума грошей, які суспільство витрачає на добробут, пов’язана з тривалістю життя людей. І тому Данія перебуває у верхній частині списку країн за очікуваною тривалістю життя».

Також, у свою чергу благополуччя потрапить під великий тиск, коли вік людей збільшиться. «Коефіцієнт залежності» є знайомим терміном у Данії: чим довше люди житимуть, але йтимуть на пенсію у 67 років, тим актуальнішим він буде. У кінцевому підсумку це потенційно означатиме кінець добробуту держави. Проте, пан Розінг запевняє, що це не критично. Пенсійний вік у Данії поступово підвищується. Мозок насправді також продовжує функціонувати довше, тому данцям краще буде залишатися у сфері зайнятості.

Зі збільшенням тривалості життя також зміниться наше сприйняття життєвих етапів. Хоча дитинство і юнацькі роки будуть такими ж, як і були, тривалість дорослого життя значно продовжиться.

«Попереду нас існують абсолютно нові горизонти. Ми повинні підготуватися до того, що ми, ймовірно, будемо жити понад 90 років», – підсумував дослідник.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...