facebook

Українцям в Росії не виплачують зарплату, кількість заробітчан скорочується

З початку 90-их років Росія була найпопулярнішою країною для українських заробітчан. Ще б пак – вільний перетин кордону, мінімум бюрократії і непогані гроші. Та з початком військової агресії РФ проти України ситуація кардинально змінилася.

Майже три чверті з тих, хто були за кордоном протягом останніх п’яти років, хотіли б поїхати знову на заробітки. Такі дані наводить соціологічна група «Рейтинг». Не зупиняють людей ні проблеми, з якими вони стикаються, ні, можливо, менші заробітки… Але змінюється вектор, куди б хотіли їхати: якщо в Росії працювали близько чверті опитаних заробітчан, то зараз в Росію готові їхати лише 6%. Тобто, падіння у понад чотири рази. Натомість, люди б хотіли працювати у Німеччині та Польщі, інших країнах ЄС.

І це не дивно. По-перше, люди розуміють, що в Україні ось уже четвертий рік триває війна з російськими окупантами. По-друге – можливостей заробляти там постійно меншає. Зараз в Мордорі вимагають постійної реєстрації, жорстко переслідують тих, хто був найнятий неофіційно, самі працедавці, побоюючись зайвих проблем, теж менш охоче беруть українців.

Частим явищем є невиплата зарплати українським робітникам. Спогадами про один із таких випадків поділився мешканець Волині Сергій, який працював на будівництві у Росії.

“Коли починалося будівництво нового об’єкта платили стабільно. А під час завершення робіт, зарплату починали виплачувати частинами і впроваджувати різні безпідставні штрафи”, – стверджує хлопець.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Та додає, що бували випадки, що людей, які більше “качали права”, відправляли в Україну. Жили робітники в жахливих умовах. На території будівництва, зазвичай, організовують житлові містечка. Заробітчани живуть в залізних вагончиках по шестеро людей. Всередині знаходяться ліжка в два яруси, які зварені з арматури або дерев’яні нари. Робітники досить часто вживають алкогольні напої.

Їхати на заробітки в Росію хлопець більше не планує. Адже його попередні роботодавці заборгували за роботу значні кошти, отримати які Сергій навіть не надіється.

Ще одна серйозна проблема для українців у Росії – це ставлення до них самих росіян. А ті сприймають Україну як ворога №2, після США. Серед мешканців РФ кількість негативно налаштованих до українців вже становить 56%, що на 9 відсоткових пунктів більше ніж у травні (було 47%). Фіксуються поодинокі випадки агресії щодо українців у великих російських містах.

Українські заробітчани зрозуміли – робота в Росії тепер є неприйнятною. І, не зважаючи на певні фінансові труднощі та необхідність годувати свої родини, вони намагаються працевлаштуватися в Україні або шукають способи виїхати на заробітки до країн ЄС, ринок праці яких тепер став значно доступнішим.

Джерала:

http://old.razumkov.org.ua

http://konkurent.in.ua

https://zaxid.net

https://tsn.ua

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...