facebook

ОМКФ 2017: найдовша черга за історію кінофестивалю і море задоволення

14 липня в Одеському національному академічному театрі Опери та Балету пройшла урочиста церемонія відкриття кінофестивалю.

Під час заходу традиційно були представлені члени журі та фільми-учасники конкурсних програм Одеський кінофестиваль оголосив конкурсну програму.

Фільмом відкриття стала французько-бельгійська стрічка «Щоб бути впевненим». Її особисто представили режисер Карін Тардьє та композитор Ерік Слаб’як.

Але для мене ОМКФ по-справжньому розпочинається не з червоного хідника.  Мій улюблений кінотеатр в Одесі – це Потьомкінські сходи. Вони – наче Ейфелева вежа для Парижу. Щорічно в рамках кінофестивалю під відкритим небом просто на сходинках відбувається показ, розрахований одночасно на п’ятнадцять тисяч глядачів. У 2015 році творіння італійського архітектора Боффо записали в «Скарби європейської кінокультури». Почесні відзнаки Європейської кіноакадемії також встановили в Ліоні на будинку, де народилися брати Люм’єр; науково-методичному кабінеті-музеї Сергія Ейзенштейна в Москві; Центрі Бергмана на острові Форі і музеї «Світ Тоніно Гуерра» в Пеннабіллі.

Сама назва «потьомкінські» історичного сенсу не має, і прижилася після несамовитої сцени з дитячою коляскою з фільму Ейзенштейна. Насправді під час повстання на броненосці всі сходи, що з’єднують місто і заколотників в порту, були заблоковані. Кров, яка так і не пролилася на сходинках, зробила зі сходів не тільки однофамільницю потьомкінських селищ, а й якусь далеку родичку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Цього разу під час «неофіційної церемонії відкриття» глядачі побачили один із останніх німих французьких фільмів, знятий за мотивами однойменного роману Еміля Золя «Дамське щастя». Вперше за історію Одеського кінофестивалю показ на сходах відбувся у спільному супроводі симфонічного оркестра та вокаліста – вокальні партії виконала оперна співачка Софі Фурньє. Кіноманів не спиняє відстутність м’яких крісел, а особливості  локації  стають темою для жартів.


Найбільший інтерес глядачів викликає секція «Фестиваль фестивалей», яка дає змогу побачити «відмінників» цьогорічних Канн, Берлінале і Венеції.  За підсумками трьох останніх днів приз за найбільшу чергу отримує показ стрічки «Фатальна спокуса» («Золота пальмова гілка» за найкращу режисуру). Щоб побачити нову роботу  Софії Копполи за участю Ніколь Кідман та Коліна Фарелла, глядачі почали вишукуватися у чергу біля Фестивального палацу ще за годину.  Організатори зізнаються – це справжній рекорд.

Окрім фільмів ОМКФ 2017 10 фільмів ОМКФ 2017, які варто побачити,  про які 1plus1.ua вже розповідав, варто звернути увагу на спеціальні покази, що відбуваються open air в Зеленому театрі і повертають до першоджерел вітчизняного кіно атмосферно і зі смаком. Серед них – відреставрована Центром Довженко стрічка Михайла Кауфмана (оператор найкращого документального фільму всіх часів «Людина з кіноапартом» ) «Небувалий похід» під  сучасний музичний супровід Антона Байбакова.

8-й Одеський міжнародний кінофестиваль триватиме до 22 липня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...