facebook

Календар старіння шкіри: коли і як ви будете змінюватися

Хоча доведено, що ресурси нашого організму дозволяють дожити і до двохсот років, насправді живемо ми набагато менше, а старіємо і того раніше.
І перші ознаки старіння з’являються на шкірі – правда, не відразу, а крок за кроком

Шкіра такий же орган, як, наприклад, печінка або серце, і виконує безліч різних функцій. Вона служить щитом проти бактерій, вірусів та інших небезпечних факторів, що загрожують нашому здоров’ю. Шкіра – орган відчуває, вона реєструє тиск і температуру, відчуває біль. Виконує роль дзеркала організму: якщо ти страждаєш хронічною втомою, харчуєшся казна чим та ще перебуваєш в перманентому стресі – все це відбивається на шкірі. І нарешті, якщо залишиш шкіру без уваги – вона помститься передчасним старінням, обганяючи природний хід часу.

Як же виглядають ознаки старіння і в якій послідовності вони відображаються на обличчі? Виявляється, кожні десять років помітно відбиваються на відкритих влітку і взимку ділянках шкіри.

Зрадницька трійця

Так, на жаль, швидше за все старіють обличчя, шия і руки. Тому що вони відкриті і схильні до впливу зовнішнього середовища, в основному – ультрафіолетових променів, які порушують структуру нашої шкіри. Колагенові еластичні волокна розпадаються на фрагменти і пропадає стабільний каркас, що підтримує шкіру в гарному стані. Ось парадокс: чим більше засмагаєш, намагаючись краще виглядати, тим гірший результат! До речі, майте на увазі, що саме «удари», нанесені зовнішнім середовищем, з роками шкірі відображати важче.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Між іншим, новітні дослідження в сфері генетики все частіше приходять до висновку, що спадковість не так вже й важлива, в тому числі і в дерматології. Тобто вплив ультрафіолетового випромінювання на шкіру вважається важливіше генетичних факторів.

Чому обличчя в зморшках?

Може, тому що голова знаходиться далі від землі, ніж інші частини тіла, і на неї сильніше, ніж на гомілки, діє гравітація? Цей жарт не має наукового підтвердження, але одне ясно: на шкіру обличчя впливає ослаблення м’язів. А ніде в тілі немає такої кількості м’язів, як на обличчі – близько 30. До того ж важливі не тільки кількість м’язів, але і навантаження на них і їх розташування: одна відповідає за рухливість очей, а інша задіє нижню частину обличчя. Погана новина для власниць бурхливої ​​міміки: з роками ваша звичка всі емоції «виражати на обличчі» буде підтверджена вираженими зморшками. Щоб позбутися від них, однією косметикою не обійдешся – доведеться вдатися до хірургічного втручання.

Свою роль відіграють і звички – наприклад, манера спати. Якщо засинаєш, сховавши обличчя в подушку, то на тій щоці, на якій спиш, слабшають м’язи. З роками вони вже не можуть так швидко відновлюватися, через що шкіра починає обвисати і утворюються зморшки. Впливає на старіння і тип шкіри – суха і тонка старіє швидше, ніж щільна і жирна, тому що більш чутливо реагує на шкідливі фактори середовища.

Має значення і спосіб життя, починаючи від режиму сну до харчування. Роблять свій негативний вплив шкідливі звички, нестача свіжого повітря, малорухливість. Тому і панацея проти старіння досить передбачувана: здоровий спосіб життя плюс правильний догляд за шкірою відповідно до її типу – зволоження та живлення. Стане в нагоді і фітнес – просто неймовірний ефект дає тренування м’язів обличчя. Не випадково актриси і оперні співачки надовго зберігають моложавий вигляд: для цих професій необхідно проводити тренування м’язів обличчя щодня.

Біологічний годинник

Старіння шкіри підпорядковується ходу внутрішнього годинника, який починає йти з нашого народження, але наслідки стають помітні через роки… Але ми всі старіємо по-різному, в різний час – з різною швидкістю. Процес цей управляється генетично, але існує безліч факторів, як зовнішніх, так і внутрішніх, які можуть значною мірою вплинути на індивідуальний процес старіння.

Ознаки старіння в різних вікових групах:

18-29 років. Темні кола під очима вже з’являються у 58% жінок. Зморшки на лобі – у 44%.

30-39 років. У 56% жінок утворюються вертикальні борозенки між бровами, у 41% спостерігаються розширені або пошкоджені дрібні кровоносні судини, а у 44% – підвищується волосистість над верхньою губою.

40-49 років. У 73% представниць цієї групи відбувається опущення повік, а зморшки під очима з’являються у 72%, мішки під очима – у 59%.

50-59 років. У 65% виявляються «гусячі лапки», у 60% – складки від крил носа до куточків рота, у 78% – старечі, або пігментні плями.

60-70 років. У 61% жінок змінюється і розпливається овал обличчя, зморшки навколо рота утворюються у 59%.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...