facebook

Як говоримо- так і живемо…

Сім разів подумай…
У буддійській психології вважається, що основним джерелом втрати енергії є мова. У Ведах пустопорожні теревені називають «праджалпою». І саме вони є одним з головних перешкод на шляху духовного і матеріального прогресу. Першу оцінку людині ми даємо по тому, як вона говорить. Мова визначає людину.
Існує тісний зв’язок між розумом і мовою, розумом і тілом, розумом і душею. Здорове тіло, здоровий розум і здорова мова творять гармонійну особистість. Сучасні дослідження показали, що мовні помилки не є випадковими. Вони мають глибокий зв’язок з ментальним розвитком. Заїкання і запинання у мові з’являються тоді, коли є серйозне емоційне порушення. Практично всі хвороби є психосоматичними за своєю природою.


Кожна людина, яка прагне досконалості, повинна стати:
по-перше — лікарем, що лікує своє тіло;
по-друге — фахівцем з граматики, що стежить за своєю мовою;
по-третє — філософом, який очищує власну свідомість і досягає Абсолютної істини.
У житті такої людини не може бути місця для фізичних нездужань, байдужості до самопізнання і для безладної мови. Саме таку людину мудрець Патанджалі називав йогом. І яким би різновидом йоги, яким би різновидом духовної практики людина не займалася, все вищесказане можна застосувати до неї повною мірою.

Від мови залежить здоров’я і матеріальне благополуччя. І це стосується не тільки духовних людей, а й тих, хто хоче досягти успіху матеріального. Уміння говорити і слухати дуже серйозно вивчають у всіх бізнес-школах. Навіть в кримінальному світі, щоб вивищитися в бандитській ієрархії, потрібно вміти контролювати мову. Там дуже реалізовано цитують вислів Будди про те, що словом можна вбити людину. Три хвилини гніву можуть знищити десятирічну дружбу.
Слова потужно визначають нашу карму. Можна десять років займатися духовним розвитком, благодійністю, але, образивши велику особистість, можна все втратити на всіх рівнях і деградувати в нижчі форми життя. Звідки це береться? Від образ. Ведична астрологія каже, що тіньова планета Кету відповідає за образи. Кету — це така планета, яка швидко дає реакції, часто миттєво. Кету також дає звільнення. Але в негативному аспекті Вона карає за образи і нешанобливу мову, швидко позбавляючи людину всього, чого вона досягнула в духовному і матеріальному плані. У Ведичній цивілізації кожну людину вчили дуже уважно стежити за своєю мовою. Доки людина не заговорила, її важко упізнати.

Дурня від мудреця можна відрізнити, коли він заговорить. Мова має дуже потужну енергію. Фахівці, що володіють тонким баченням, кажуть, що люди, які спілкуються матом, грубо і образливо говорять, в певному місці тонкого тіла негайно отримують чорну пляму, яка за рік-два може перерости в ракову пухлину.
Мова — це прояв життєвої сили. Найголовніше, для чого нам призначено мову — це читання молитов, мантр і обговорення тем, які наближують до Божественного. Можна також у міру необхідності обговорювати практичні справи, спілкуватися з близькими. Але, головне, не перестаратися. У Аюрведі сказано, що мова — це прояв прани. Прана — це життєва сила, Вселенська енергія. Чим більше прани, тим здоровішою, успішнішою, харизматичнішою і гармонійнішою є людина. Отже, насамперед, прана витрачається, коли людина говорить. Особливо, коли когось критикує, засуджує, пред’являє претензії, матюкається. За статистикою, 90% всіх сварок відбуваються через те, що ми говоримо про когось погано. Найуспішнішими є ті люди, які приємно говорять і вміють контролювати свою мову. У Бхагават-гіті сказано, що аскеза мови полягає в умінні говорити правду приємними словами.

арма визначається нашою мовою. Важливо пам’ятати: якщо ми когось критикуємо, то перебираємо на себе негативну карму і погані риси характеру цієї людини. Так діє закон карми. І також перебираємо якості тієї особистості, яку звеличуємо. Тому Веди закликають завжди говорити про Бога і про святих і вихваляти їх. Це найлегший шлях для того, щоб знайти божественні якості. Тобто якщо ви хочете набути певних якостей, вам достатньо почитати про якогось святого, який ними наділений або з кимсь обговорити його якості.
Давно помічено, що ми набуваємо якостей тієї людини, про яку думаємо і, отже, говоримо. Тому навіть західні психологи радять думати і говорити про успішних і гармонійних людей.
Але чим більше в нас егоїзму і заздрощів, тим важче нам говорити про когось добре. Ми повинні вчитися нікого не критикувати. У мене був один пацієнт, якого за гороскопом з певного року мала спіткаи серйозна хвороба, але у нього все було нормально. Я запитав його, що він почав робити того року. Він відповів мені, що дав обітницю, що нікого не критикуватиме. І сказав, що реально помітив, що його життя покращилося, його духовна практика вийшла на новий рівень.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Той, хто нас критикує, віддає нам свою позитивну карму і забирає нашу погану. Тому в Ведах завжди вважалося, що це добре, коли нас критикують. Як працює мова з нашою кармою? У «Махабхараті» говориться, що якщо ви щось намітили, щось хочете зробити, нікому про це не кажіть. Тільки-но ви про це сказали, на 80% зменшується ймовірність, що це станеться, особливо якщо ви поділилися із заздрісною, жадібною людиною. Чому люди, які говорять мало і продумано, досягають більшого? Вони не втрачають енергію.
Інше просте правило, пов’язане з мовою: якщо ми зробили комусь щось гарне і похвалилися цим перед іншими, то в цей момент ми втрачаємо позитивну карму і всі свої плоди благочестя, які заробили цим вчинком. Хвальки мало чого досягають. Тому ми не повинні ніколи хвалитися своїми досягненнями, оскільки в цей момент втрачаємо всі плоди, які до цього заробили.
Думки визначають мову, тому важливо не думати погано ні про кого. Чим більше у нас хаотичних думок в голові, тим більше вони проявляються в мові й тим більш безладною буде [наша] мова. Той, хто ясно мислить, той ясно говорить.
Є ще один рівень — навчитися приймати критику. Одна з якостей розуму — те, що він здатен виправдати себе в будь-якому становищі. Чим нижчий рівень людини, тим більше виправдань ви від неї чуєте. Навіть зробивши найогидніший злочин, така людина не червоніючи виправдовує себе. Я проводив семінари в тюрмах, в тому числі для особливо небезпечних злочинців, і мене дуже дивувало, що практично ніхто себе не вважав винним. Один з головних показників людини, яка перебуває на високому рівні розвитку, визначається тим, що вона спокійно вислуховує критику на свою адресу.

Перше правило розумної мови – перш ніж сказати щось різке, дорахуйте до 10-ти. Це може здатися дурним. Спершу ми навряд чи зможемо дорахувати до 3-х. Але з іншого боку, якщо ви відповісте після невеликої паузи, то ваша відповідь буде набагато розумнішою, бо перше, що спадає на думку, коли нас критикують, лають — це бажання виправдатися і відповісти різкістю. Тож навчіться 5-10 секунд думати, перш ніж відповідати. Крім усього іншого — це зіб’є непотрібну напругу емоцій. Людина, яка займається самореалізацією, дуже мало і продумано говорить. Я читав в життєписах деяких великих людей, що вони ніколи не відповідали відразу на звинувачення і взагалі намагалися нічого не говорити в гніві. Вони відкладали розмову на інший день або взагалі до того моменту, доки не вщухнуть пристрасті. Бо вони знали — доки гнів і роздратування впливають на їхню мову, наслідки будуть сумними, а часом просто руйнівними…
Друге правило розумної мови — не потрібно впадати в крайнощі. Бог проявляється в дрібницях, а Сатана — в крайнощах. Не слід давати обіцянку — «Буду німим немов риба». Особливо, якщо за вашою природою ви яскравий екстраверт, то вам це може тільки нашкодити. Якщо ваша психофізична природа в тому, що ви повинні багато говорити, то говоріть таким чином, щоб ви й ігші отримували від цього благо. Тому будьте відкритим і доброзичливим, і головне — живіть усвідомлено. Важливо пам’ятати, що наш рівень визначається за дрібними, незначними вчинками — як ми відреагували на грубість в магазині, які емоції починають нас переповнювати, коли нас «незаслужено» критикують і т.ін.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...