facebook

У вартості залізничних квитків “заховані” послуги, про які пасажири навіть не здогадуються

Кожен пасажир поїзда застрахований від нещасних випадків.

Найбезпечнішим видом транспорту вважають залізницю. І правда, купуючи квиток, пасажири платять не тільки за місце у вагоні. А ще й за безпеку. Щоправда, страховка в середньому становить лише копійок 70. Але – з кожного пасажира. Але якщо взяти кількість пасажирів, що їдуть кожного дня потягами та перемножити все це – суми виходять колосальні. Тільки за ці півроку 25 мільйонів пасажирів заплатили страховикам 17 із половиною мільйонів гривень.

Хоча є цікава деталь. Половину цієї суми забирає собі сама “Укрзалізниця” – на розвиток. А на страхові виплати передбачили всього 0,5% від загального залишку – 300 тис. грн. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень. Про цю страховку люди просто або не знають, або не вимагають. А вона є в кожному залізничному квитку. І його слід тримати при собі.

За останній рік, за даними “Укрзалізниці”, отримати гроші від страхової вдалося всього шести десяткам людей. Загальна сума трохи менше ніж 300 тис. грн. Виплати порівняно з внесками – мізерні, менше 1%. Якщо порівнювати з автоцивілкою, там виплачується постраждалим до 80%. Тож з таким мізерним відшкодуваннями на залізниці явно треба щось робити. Інакше це схоже не на бізнес, а на нечесне збагачення. До того ж здебільшого люди просто не знають, куди і коли можна звертатися. Страхові компенсовують лише фізичні травми, отримані під час поїздки. Але є умови. Звертатися по виплати потрібно тільки у страхові компанії. Їхня назва друкується на квитках. Тож, коли виходите з поїзда, обов’язково заберіть його у провідника – це ваше алібі для страхової. Окрім того, у начальника поїзда необхідно оформити акт про нещасний випадок. І останнє – виплачувати гроші вам будуть тільки за наявності лікарняного.

За постановою, прописаною ще в 1996 році, сума, на яку застрахований кожен пасажир, становить 102 тис. грн. У стільки фактично оцінене людське життя. Адже аби отримати ці гроші, потрібно загинути. Якщо ж лишилися живим, то один день лікарняного коштує 204 грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У вартість квитків також заклали інші послуги, про наявність яких багато пасажирів просто не знають. Скажімо, у вагоні пасажири можуть не розкладати та не складати постіль. Це повинен робити провідник. І це закладено у вартість квитка й передбачено правилами перевізника.

Під час подорожі кондиціонування повітря в купе – це обов’язкова послуга, за яку платять пасажири. Офіційно, якщо температура у вагоні подолала критичну позначку в 26 градусів, потрібно писати скаргу начальнику потяга та вимагати, щоб перевели у вагон із кондиціонером. Цілком безкоштовно. Але таке можливо, тільки якщо у прохолодних вагонах є вільні місця.

Також пасажир має право призупинити поїздку. Тобто зійти на якійсь станції, а через кілька днів – поїхати далі тим же маршрутом. Для цього потрібно отримати на квитку спеціальну печатку та відмітку в чергового по вокзалу. Продовжити поїздку можна не пізніше, ніж через десять днів. Для цього слід підійти з квитком до каси та обміняти його на новий, без доплати. Звісно, за наявності вільних місць.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...