facebook

Люди, які назвалися авторами вірусу Petya, зробили першу заяву

Це перша офіційна заява хакерів, з моменту активного поширення вірусу.

Першими їх діяльність помітили в Motherboard. Невідомі спустошили біткоіни-гаманець, де до цього часу набралося $ 10 000 (спочатку вірус вимагав за розшифровку файлів по $ 300, але ті, хто заплатили, ключів не отримали). Сума була переведена на інший гаманець, пише inforesist.org.

Через деякий час ця ж група перевела дрібні суми на гаманці сайтів Pastebin і DeepPaste – ці сайти часто використовуються хакерами для оголошень, оскільки той же DeepPaste, наприклад, доступний тільки через Tor.

Потім невідомий, який виступає від імені творців вірусу, запостив звернення до всіх постраждалих, в якому вимагає за розшифровку файлів (але не завантажувальних дисків) по 100 біткоіни. На момент написання по курсу 100 біткоіни коштували приблизно $ 256 000. Видання зазначає, що в повідомленні не вказано гаманець, але є посилання на чат в даркнета, де користувачі можуть з хакером (або хакерами) зв’язатися.

Видання зв’язалося в чатрті з одним з нібито авторів Petya, і цитує його слова, за якими сума така висока, оскільки ключ підійде для «розшифровки всіх комп’ютерів». Потім журналісту Motherboard запропонували розшифрувати один файл в якості тесту. Видання передало хакерам один із зашифрованих файлів, але на момент написання новини відповіді не отримало.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Французький експерт по інфобезпеки, глава Comae Technologies Метт Суіш вважає, що хакери просто «тролять журналістів». На його думку, вони просто хочуть заплутати громадськість, переконавши всіх, що Petya – все ж вірус-шифрувальник, а не вірус-вайпер (чия мета – знищити інформацію). Сам експерт упевнений в зворотному.

Нагадаємо, українська кіберполіції не вірить в те, що метою наймасштабнішою хакерської атаки на українські державні і приватні компанії було вимагання. Проаналізувавши інциденти, вони виявили, що Petya був лише прикриттям, а насправді зловмисники збирали коди ЄДРПОУ компаній-жертв.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...