facebook

Науковці довели, що друзі, а не родичі, роблять людей щасливішими

Учені Мічиганського університету довели, що щасливішою та здоровішою роблять людину друзі, а не родичі.

Дослідження науковців базувалося на двох розробках – одна охопила близько 300 тисяч людей віком від 15 до 99 років із 90 країн світу, йдеться на The Guardian.

Воно показало, що люди, які більше цінували дружні стосунки, були щасливіші й здоровіші (згідно з їхньою ж оцінкою), особливо коли ставали старшими.

Друге дослідження використовувало дані опитувань у США, у яких взяла участь 7841 людина віком за 50 років.

Учасників запитували про якість їхньої дружби – скільки людей по-справжньому розуміють респондентів та скільки засмучують їх.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Добровольців також просили погодитися або заперечити твердження: “Моє життя – близьке до ідеалу”.

Протягом 6 років від початку дослідження його автори регулярно відстежували стан здоров’я учасників, появу у них важких хвороб, на зразок, діабету, раку чи серцево-судинних недугів.

Ті з учасників, для кого дружба не була суцільним взаємопорозумінням, а життя не наближалося до ідеального, частіше мали серйозні захворювання.

Родина, за результатами дослідження, мала непоказовий уплив на благополуччя й здоров’я тих, хто брав участь у розробці.

Автор проекту, професор психології Вільям Чопік наполягає, що друзі є свідомим вибором кожної людини, а родинні стосунки – ні. До того ж вони частіше можуть бути монотонними й негативними.

“Друзі стимулюють активну діяльність людини, вони рідше засуджують і не мають аж такого впливу й тиску на нас, як, наприклад, родичі. Ми самі визначаємо, на якій відстані перебуваємо із друзями та який зберігаємо рівень чесності й довіри з ними”, – коментує Чопік.

Випадки, коли після одруження люди потроху втрачають друзів, дослідник називає звичними.

За словами Чопіка, із 5-6 близьких друзів людина втрачає 3-4, але коли все-таки продовжує з ними спілкуватися, робить значний подарунок собі у подоланні стресу.

“Слухати й бути тим, хто заслуговує довіри – важливо не лише для якісної дружби, а й для родинних стосунків”, – підсумовує дослідник.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...