facebook

Українці отримуватимуть кредити за новими правилами: топ-7 змін

Із 10 червня 2017 року в Україні вступив у силу закон № 1734-VIII “Про споживче кредитування”, який передбачає низку нових правил як для тих, хто брав позики раніше, так і для нових позичальників.

Про це повідомляють “Деньги“.

Слід зазначити, що певні норми споживчого кредитування діють в Україні давно, проте вищевказаний закон об’єднав і закріпив їх.

Зокрема, йдеться про наступні нюанси:

неможливість для фізосіб брати кредити в іноземній валюті;
заборона для кредиторів відмовляти боржникам у достроковій виплаті позики або вимагати додаткових виплат платежів.
Також документом регламентується той факт, що відмова від позики рівносильна відмові від договорів на супутні послуги.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Деякі зміни в новому законі відносяться абсолютно до всіх кредитів, включаючи видані до набрання чинності закону №1734-VIII. Це дозволить уникнути казусів, при яких боржник повністю виплачує нараховану йому пеню, а сума його заборгованості при цьому не змінюється.

Важливим нововведенням є і введення ліміту на максимальну пеню за невиконання клієнтом зобов’язань за позикою. Так, згідно з нинішніми правилами, вона не може перевищувати подвійну ставку Національного банку (25%). Що стосується загального розміру штрафних санкцій для позичальників, то їх також зменшили – не більше 15% від простроченої виплати, що дасть змогу позичальникам уникнути проблеми величезного збільшення боргів.

Для тих, хто є новими позичальниками, закон передбачає механізми захисту і чіткого розподілу кредитування по етапах.

Наприклад, згідно з новими правилами, заборонено рекламувати кредити, стверджуючи, що вони є безпроцентними і не вимагають підтвердження фінансової забезпеченості людини. Більше того, тепер банк буде зобов’язаний надати позичальнику більш розширену інформацію для укладення кредитного договору.

Ще однією особливістю є те, що тепер банки та інші фінустанови повинні видавати клієнтам, що беруть у них кредит, письмову інформацію про розмір боргу, що залишився, суми внесених платежів та інше на вимогу позичальника раз на місяць. Надання таких даних має здійснюватися на безоплатній основі.

Більше того, з 10 червня кредитний договір може укладатися в електронному вигляді і завірятися цифровими підписами.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...