facebook

Як зміняться правила поїздок з дитиною за кордон з безвізовим режимом

Хоча дорослим безвіз має значно полегшити життя з оформленням документів, проте як бути з малечою, коли її захочуть взяти з собою, щоб робити свої перші кроки Європою, — залишається темою для обговорень. Про це пише evora.patrioty.org.ua.

Що треба знати батькам, щоб за нових умов без проблем оформити дитині документи для виїзду за кордон? 11 травня, на засіданні Ради ЄС сталася епохальна подія для України — остаточне затвердження безвізового режиму. Очікується, що в нинішній сезон відпусток багато українців поїдуть відкривати для себе Європу. І хоча дорослим безвіз має значно полегшити життя з оформленням документів, проте як бути з малечою, коли її захочуть взяти з собою, щоб робити свої перші кроки Європою, — залишається темою для обговорень. Укрінформ вирішив зібрати інформацію про те, що потрібно знати батькам про правила перетину кордону з дітьми в нову еру безвізу.

1. Що змінює безвіз в оформленні документів дитини для виїзду за кордон? З ухваленням безвізового режиму вимоги до оформлення закордонного паспорту дитини не зміняться. Обов’язковою умовою також залишається і отримання дозволу від другого з батьків, якщо дитина подорожує з одним із них.

2. Які документи потрібно мати дитині при перетині кордону? Дитині, яку супроводжують батьки, потрібно мати закордонний біометричний паспорт. Якщо ж дитина подорожує з одним з батьків, окрім закордонного паспорта, потрібна нотаріально засвідчена згода другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску.

Також читають: Важливі нюанси для безвізової мандрівки: картка, страховка, авто

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Юрист Марина Легенька в коментарі «Громадському радіо» розповіла, що діти до 16 років зможуть перетинати кордон у супроводі одного з батьків без надання згоди іншого з батьків лише за однієї умови – відмітки при паспортному контролі про взяття дитини на постійний консульський облік іншою країною. «Тобто дитину можна буде вивезти за кордон лише, якщо вона стоїть на постійному консульському обліку. Це мінімізує ризик вивезення дитини без дозволу. Таким чином це сприятиме дотриманню прав дитини та іншого із батьків», — розповіла юрист.

3. З якого віку можна оформити закордонний паспорт дитини? Хоч і з дня народження. Кожен громадянин України має право на отримання паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Це пояснюється на сайті Державної міграційної служби.

4. Хто має право подати документи на його оформлення? Заяву на оформлення закордонного паспорта дитини може подати один із батьків, або законний представник з документами, що засвідчують особу представника та його повноваження.

5. Чи обов’язкова присутність дитини? Якщо паспорт оформлюється дитині віком до 12 років, можна подати дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра та одну фотокартку розміром 10х15 сантиметрів для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування. До 12 років дитина може бути відсутньою під час оформлення закордонного паспорта, а з 12-ти її присутність обов’язкова. Також для оформлення закордонного паспорту для дітей до 14 років не вимагається цифрований підпис, а до 12 років – відбитки пальців.

6. Які для цього потрібні документи?

– Свідоцтво про народження, а з 14 років – паспорт громадянина України;

– Дві кольорові фотокартки, розміром 3,5х4,5 сантиметра та одну фотокартку розміром 10х15 сантиметрів, якщо дитині менше 12-ти років;

– Квитанція про сплату адміністративної послуги;

– Паспорт громадянина України одного з батьків.

Також читають: Який безвіз насправді: українці діляться враженнями від перетину кордону з ЄС

Записатися в чергу на оформлення паспорта в ДМСУ можна безпосередньо через сайт відомства або у територіальному відділенні міграційної служби через термінал. Також існує поточна черга у територіальному відділенні ДМСУ «сьогодні на сьогодні». У Міграційній службі попереджують, що зараз талончики в електронну чергу розходяться на місяць уперед.

7. Які потрібні документи для оформлення паспорта, якщо дитина проживає з одним із батьків? У цьому разі додатково подається оригінал або засвідчена в установленому порядку копія одного з таких документів:

– свідоцтво про смерть другого з батьків;

– рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

– рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

– рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

– довідки про реєстрацію місця проживання дитини разом з одним із батьків, який подає заяву-анкету, або у разі оформлення паспорта у закордонній дипломатичній установі України — іншого документа, що підтверджує таку реєстрацію;

– оригінал витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

8. Що потрібно при оформленні виїзду за кордон одного з батьків з дитиною? Якщо дитина подорожує з одним із батьків, потрібна нотаріально засвідчена згода другого, в якій зазначається держава прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі. Якщо згоди немає, її можуть замінити такі документи (чи їхні нотаріально засвідчені копії):

– свідоцтво про смерть другого з батьків;

– рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

– рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

– рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

– рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

– довідка про народження дитини, видана відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

Отже, коли безвізовий режим все ж таки запрацює, для тих, хто подорожуватиме Європою з малечею, нічого не зміниться – вимоги щодо оформлення закордонного дитячого паспорта і обов’язкова згода одного з батьків на виїзд дитини за кордон залишаються. Юристи стверджують, що єдиною серйозною проблемою під час оформлення документів для перетину кордону дитиною була і залишається відмова одного з батьків надати на це згоду, і традиційно радять звертатися до суду у таких випадках. А ще попереджують, що слід бути готовими до уважнішого ставлення з боку прикордонників, якщо в’їжджаєте на територію Євросоюзу. Тим паче, що в Україні все більше дітей незаконно вивозять за кордон. Остання така спроба, яку попередили прикордонники, сталася зовсім нещодавно – 4 травня, коли на пункті пропуску «Тиса» жінка пред’явила фальшиву заяву «батька» про згоду на вивіз дитини за кордон.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...