facebook

Киянам показали мозаїку, яку десятки років закривала реклама

31 травня у Києві, біля ресторану Mill Hub відбулось перевідкриття мозаїчного панно «Вітер». Воно було створене 1967 року Аллою Горською, Віктором Зарецьким і Борисом Плаксієм для ресторану «Вітряк», який тоді розміщувався на тому місці, однак упродовж довгого часу було закрите комерційною рекламою і майже забуте громадськістю.

Мистецтвознавець і критик Євгенія Моляр, яка стала ініціаторкою відновлення мозаїки, розповіла Cultprostir, чому так сталося: «Орендатори ресторану «Вітряк», як теперішні, так і попередні, робили ремонт приміщення, користуючись своїми суб’єктивними смаками, дизайнерськими трендами і маркетинговими стратегіями. Тому в обох випадках на фасаді розміщувалась реклама закладів. Під час зміни орендарів минулого року мозаїку було відкрито, тоді ж ми з фондом ІЗОЛЯЦІЯ, дослідницею творчості Алли Горської Людмилою Огнєвою, сином Алли Горської Олексієм Зарецьким та Віктором Зарецьким надсилали звернення до Міністерства культури з проханням надати мозаїці пам’яткоохоронний статус.

Нещодавно я випадково помітила, що фасад знову закритий логотипом нового закладу, тому звернулася, в першу чергу, до адміністрації «Мілл Хабу» з відповідними питаннями. Потім зробила допис у Facebook з фотографією оновленого ресторану, який, на моє здивування, моментально набув розголосу. На наступній зустрічі з дирекцією ресторану ми домовилися, що фасад перероблять і відкриють мозаїку. «Мілл Хаб» зробив це надзвичайно оперативно».

За словами фахівців, панно «Вітер» – єдина у столиці робота групи монументалістів, до якої входила відома українська художниця Алла Горська. На перевідкриття мохаїки завітали родичі, колеги, дослідники і поціновувачі творчості художників-шістдесятників.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...