facebook

25 років – не межа: українців попередили про подальше підвищення мінімального стажу для пенсії

Проект урядової пенсійної реформи передбачає поступове щорічне підвищення мінімального страхового стажу до 2028 року для виходу на пенсію за віком. Про це повідомляється на офіційному сайті “Пенсійна реформа уряду Володимира Гройсмана”.

Зокрема, Кабінет міністрів із 1 січня 2018 року пропонує встановити нові правила, які є альтернативою підвищенню пенсійного віку і будуть стимулювати працююче населення до сплати єдиного соціального внеску з легальної заробітної плати.

“Зараз в Україні налічується близько 26,3 млн осіб працездатного віку. Із них зайняті тільки 16,2 млн, а внески до Пенсійного фонду платять ще менше. У результаті тільки 12,8 млн застрахованих осіб утримують 12 млн нинішніх пенсіонерів. По-друге, Пенсійний фонд не має належних ресурсів для того, щоб забезпечити гідний рівень пенсій. У 67% (8 млн) пенсіонерів розмір страхової пенсії – на рівні прожиткового мінімуму. По-третє, зараз знівельована залежність розміру пенсії від сплачених внесків”, – пояснили в уряді причини необхідності змінити тривалість страхового стажу.

Пенсія за віком у 60 років. Вона буде призначатися при наявності страхового стажу 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватися на один рік. І в 2028 році, щоб отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

Для стимулювання продовження роботи після досягнення пенсійного віку пропонується залишити діючу систему доплати (бонусу) за більш пізній вихід на пенсію – 0,5% від нарахованої пенсії за кожен додатковий місяць страхового стажу (або 6% за рік). У разі ж виходу на пенсію з відстрочкою більше п’яти років такий бонус складе 0,75% від нарахованої пенсії за кожен місяць страхового стажу після досягнення 60-річного віку (або 9% за рік).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо у 60-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати – доопрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років.

Ці правила будуть діяти з урахуванням перехідного періоду підвищення пенсійного віку жінкам.

Пенсія за віком у 63 роки. Як для чоловіків, так і для жінок вона буде призначатися при наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу буде збільшуватися на один рік до досягнення 2028 року 25-35 років страхового стажу.

Якщо у 63-річного особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона також має право обрати – доопрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 63 до 65 років.

Пенсія за віком у 65 років. Починаючи з 1 січня 2019 року, громадянам, у яких страховий стаж становить 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років.

Особи, у яких відсутній страховий стаж (загальний) тривалістю 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 років по сукупному доходу сім’ї.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...