facebook

Експерти: цього року дешевої полуниці не буде

Агрономи розповіли, чого чекати цьогоріч на фруктовому і ягідному ринках. Ціни на полуницю цьогоріч підскочили не на жарт. За кілограм солодких ягід можна віддати близько 100 грн. Денис Марчук, аграрний експерт, розповів, що буде цьогоріч з полуницями, чи матимемо їх узагалі після заморозків цього тижня і за якою ціною, пише ТСН.

“Сам собі пообіцяв не лякати людей, але як порівнюєш ціни… Дивіться 2016 року в середині травня ягідка карколомно впала в ціні, і фактично за два тижні настав пік пропозиції і найнижча ціна. Нині так не буде”, — говорить Марчук.

Це Київщина, середина цього тижня. Практично немає ні однієї квітки показати, яка б не була пошкоджена. Ми з Денисом приїхали сюди спитати у місцевих, коли вже матимемо дешеві полуниці. Бо коли вони достигають у центрі України, як от на Київщині, ціна падає найбільше. Натомість стали свідками справжньої драми.

Весь першоцвіт — з цих квіток мала б виростити найбільша і найкрасивіша ягідка — майже весь пропав. Володимир, полуничний агроном, водить нас грядка за грядкою і сам придивляється. Ні, майже нічого не вижило.

“На ґрунті було мінус один, а мінус один для полуниці — смерть… Так вийшло, що в квітні були пошкоджені абрикоси персики, а в травні — груші, яблуні”, — говорить Тетяна Адаменко, агрометеоролог.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Адаменко розказує, що в травневий мінус Київщина постраждала найбільше. І хай би були просто заморозки на ґрунті, холод стояв вище — якраз де цвіт. Тож замерзли не лише полуниці і плодові.

“Картопля, квасоля, однозначно для неї ноль градусів — це майже загибель”, — говорить експерт.

“Плаче не тільки Київщина. Лише погляньте на карту заморозків. Холоди не пожаліли навіть південь і Закарпаття – наші най-найполуничніші регіони!” — говорить Марчук.
Херсонщина — наша велика надія на великий врожай і дешеві полуниці.

На полуниці фермери непогано зароблять, уже завтра тут почнуть знімати плоди. Але минулорічних врожаїв і доступних цін годі чекати. Та й перші ґрунтові до покупця надійдуть щонайменше на тиждень пізніше, ніж ми звикли.

“Ринок одразу відреагував на погодні витребеньки — після новин про заморожений урожай і так височенна ціна стрибнула на 10%. Але вона таки падатиме, десь на початку червня вже матимемо більш-менш доступну ягоду. Боюся наврочити, але так собі думаю буде гривень до 50-ти. За більшу ціну – хто собі дозволить. Та й товар швидко псується”, — говорить Марчук.

“Втрати 50% ціною не будуть копенсовані, скоріш за все ціна виросте на 25-30%”, — вважає Іван Чорномаз, бухгалтер фермерського господарства.

Івана ми знімали в кущах смородини. На щастя, вона вся встояла. Вижила і малина. Заморозки оминули Запоріжжя — там має бути черешня. Без вітамінів точно не залишимося. От тільки ціна не тішитиме. І на фрукти влітку, і на овочі восени.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...