facebook

Кожен українець повинен долучитися до поширення української мови в Інтернеті

1437249721_1

Всім відомо, що в нас час найпопулярнішими ресурсами в мережі являються так звані соціальні мережі – інтернет-ресурси, які дозволяються користувачам оперативно спілкуватися та ділитися інформацією. Окрім звичайних соцмереж, таких як Фейсбук та Вконтакті, є ще трішки специфічні, наприклад, YouTube.

В останні роки YouTube набирає неймовірну популярність, практично всі, кому не лінь, пробують себе в цій ніші, адже тут є необмежені можливості для будь-кого. Однак, всі, але не україномовні користувачі. Український сегмент розвивається лише російською мовою, українська ж – практично стоїть на місці. Ми взяли для прикладу одну з найпопулярніших гілок на YouTube – комп’ютерні ігри. І що ми виявили – україномовна спільнота тут практично відсутня.

Так, існують «старожили», які давно намагаються щось зробити, але вони не користуються популярністю, оскільки користувачі не цікавляться українською мовою, тому вони з часом кидають цю справу. Із «свіжих» можна виділити канал в даній відеомережі Let’s Play українською, який регулярно оновлює свій контент, додаючи щодня, нові відео. Однак, чи довго він проіснує, адже люди не шукають україномовні канали, а без користувачів пропадають і канали, оскільки, для кого витрачати свій час і сили?

Маються на увазі активні та популярні ютубери, які просуваються не лише свої країну, але і мову. Проаналізувавши цей напрямок, ми виявили, що україномовних каналів у цій гілці можна порахувати на пальцях. Тих же, які активно розвиваються свої канали та випускають регулярні відео, практично немає. Якщо порівняти з, наприклад, російськомовною спільнотою, то тут… немає що зрівнювати – це прірва. Отже, висновок простий – все впирається в те, що люди не цікавляться україномовним контентом, їм зручніше, цікавіше та просто природніше «жити» російськомовними каналами. Тому, все залежить від нас – буде активність від користувачів, будуть і ютубери, а як наслідок, буде додатковий напрямок в розвитку української мови.

Будемо сподіватися, що загаданий нами канал Let’s Play українською не втратить ентузіазму, а користувачі підтримають його і, в підсумку, це буде поштовхом для розвитку всього сегменту.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Джерело – http://artnews.in.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...