facebook

Традиційні професії незабаром зникнуть

Вже в найближчому майбутньому професії в звичайному розумінні зникнуть, а на ринку праці цінуватимуть насамперед вузькоспеціальні навички, вважають фахівці.
Жан-Філіп Мішель, консультант з питань кар’єри з Торонто, ніколи не використовує слово “професія”, коли працює з випускниками шкіл. Він також ніколи не намагається з’ясувати, ким бажають стати його юні клієнти.


Поняття “вибір професії” для нього не існує, принаймні в традиційному сенсі.
Замість того, щоб допомагати школярам визначитися з майбутнім фахом, обрати, скажімо, роботу архітектора чи інженера, він підходить з іншого боку, з’ясовуючи, які навички вони хотіли би здобути.
Робота з дому – перешкоди неминучі
Отже, замість того, щоб казати “Я хочу стати лікарем”, він спонукає майбутніх студентів говорити про конкретну мету, наприклад, “Я хочу навчитись застосовувати емпатію у медичних цілях”.


Якщо ви точно знаєте, які навички прагнете опанувати, ваш професійний розвиток стане більш цілеспрямованим і, вочевидь, принесе більше задоволення. Це, скоріше за все, буде не одна посада, а низка проектів, в яких ви поступово зможете реалізувати себе.
Сьогоднішні випускники повинні думати не про конкретну професію, а про навички, які вони прагнуть опанувати
Мета такого підходу – підготувати майбутніх фахівців до нового типу кар’єри. Тепер замість роботи в одній компанії на певній посаді вона передбачатиме численні проекти, спрямовані на формування вузькопрофесійних і добре оплачуваних навичок.
“Офісне подружжя” – друзі, колеги чи партнери?
Розробка конкретних цілей допомагає підліткам налаштуватися на так звану “кар’єру портфоліо”, яка складатиметься з дещо розрізнених проектів або різних ролей у рамках однієї посади. Саме такий тип професійного розвитку, вочевидь, стане найбільш поширеним у наступному десятилітті.
“Їм доведеться обрати більш вузьку фахову галузь, ніж було раніше”, – додає Жан-Філіп Мішель.
Співробітники

Зміна традиційної кар’єри
Футурологи та кадрові фахівці прогнозують, що наше професійне життя вже в найближчому майбутньому складатиметься з одночасного виконання кількох довгострокових проектів або завдань.
“Ми постійно додаватимемо до свого резюме нові навички. Так будемо конкурентоспроможними на ринку праці”, – каже Джин Майстер, співавторка дослідження “Робоче місце майбутнього” (The Future Workplace Experience).
Ким працювати закоренілому інтроверту?
Передумови цих змін – вже тут. Сьогодні дедалі поширенішим стає виконання різних ролей в межах однієї компанії, зазначає Естер Роджерс, яка працює в компанії Idea Couture у Торонто і щокварталу публікує аналіз ситуації на ринку праці та прогнози щодо його розвитку.
“Визначитися з назвою певної посади вже стає складно, – пояснює вона. – Оскільки в рамках неї ви можете виконувати досить різноманітні функції”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Штатний фрилансер
Ідея кар’єрного розвитку за принципом “портфоліо навичок” виникла ще у 1980-ті, але до недавнього часу існувала радше в теорії. Брак технологій не дозволяв оперативно дізнаватись про нові можливості і актуальні на ринку професійні навички, зазначає Майстер.
Тепер ситуація кардинально змінилась – новітні технології відкрили можливості для економіки вільного заробітку (gig economy), тобто тимчасових фрилансерських проектів за моделлю таких компаній, як Uber, Instacart або TaskRabbit.
Цю тенденцію підхоплюють й компанії з традиційною організацією, які пропонують своїм співробітникам участь у фрилансерських проектах.
Наприклад, технологічний гігант Cisco і компанія MasterCard уже впроваджують так звані “платформи внутрішньої мобільності”, які дозволяють їхнім співробітникам брати участь у різноманітних проектах компанії, не обмежуючись функціями своєї посади.
Замість постійної роботи в одному відділі, працівникам пропонують обрати наступний проект на основі їхніх навичок або навичок, які вони хочуть розвинути. Це може передбачати роботу в іншому відділі компанії. Хоча фінансову ефективність цього підходу ще належить вирахувати, компанії в цілому задоволені результатами інновацій.

Вільна участь у різних проектах також знижує ризик того, що працівники переходитимуть в інші компанії з метою кар’єрного зростання. І це, без сумніву, в інтересах керівництва, впевнений футуролог Джейкоб Морган із Каліфорнії, який написав дослідження “Чому співробітникам необхідне набуття досвіду”.
Участь у проектах сприяє духу підприємництва і ініціативності співробітників компанії, а також утримує від бажання змінити місце роботи, коли з’являється відчуття, що ви зупинились у розвитку.
Готовність до змін
Втім, постійне перестрибування з проекту на проект має свої недоліки, кажуть експерти. Вам може бракувати чіткого розуміння шляху до успіху. Коли ви не отримуєте підвищення, а назва вашої посади так і залишається тією самою, важко відчувати своє професійне зростання, навіть якщо ви й берете участь у різних проектах, каже Жан-Філіп Мішель.
Більше того, наша професія певною мірою визначає, ким ми є. А яким чином вплине на нашу ідентичність кар’єра від проекту до проекту?
До того ж, у людей завжди існує певна інертність щодо радикальних нововведень. І змінити традиційне уявлення про те, як має розвиватися кар’єра, може бути досить важко.
“Головною умовою змін, – підсумовує Майстер, – як і завжди, є психологічна готовність до них”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...