facebook

Вам повістка: На військовий облік ставлять чоловіків, яким під 60 років

Хоча в державі й не оголошено чергової хвилі мобілізації, цими тижнями чоловікам продовжують надходити повістки з військкоматів. Їх вручають у тому числі й тим особам, яким під 60 років.\

— Законом України “Про військовий обов’язок та військову службу” граничний вік військовозобов’язаних у запасі збільшено, — каже газеті Експрес підполковник Василь Нікітчук, заступник військового комісара міськрайонного військкомату. — Це викликано тим, що в разі відкритої агресії мобілізаційного ресурсу не вистачить. Відтак у запас зараховують і тих, кому до 60 років.

Отож громадянам, які пішли у відставку в 45-річному віці, потрібно обов’язково стати на військовий облік. Проте поспішають не всі. Тому надсилаємо повістки. Їх вручають за місцем проживання або роботи військові комісаріати, керівники підприємств, установ, організацій та представники органів місцевого самоврядування. Виняток становлять особи, які за станом здоров’я не придатні для служби або ж перебувають на обліку офіцерів запасу СБУ, управління державної охорони та військовозобов’язаних служби зовнішньої розвідки.

-– Це правда, що відновлення на військовому обліку для чоловіків старшого віку — це добровільна справа і якщо не з’явитися на запрошення у військкомат, ніякої відповідальності не буде?

– Це не запрошення, це обов’язок для громадян, встановлений Законами “Про військовий обов’язок і військову службу” і “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Якщо людина не з’явилася на виклик у військкомат, то вже скоїла правопорушення і буде притягнута до адміністративної відповідальності. Першого разу штраф складає від 170 до 510 гривень. За повторну неявку протягом року сума збільшується від 510 до 1700 гривень. Якщо ж проігнорувати вимогу прибути до військкомату під час хвилі мобілізації, можна потрапити під кримінальну відповідальність.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

-– Як бути чоловікам за 45 років, котрим прийшла повістка, а вони в цей час перебувають на заробітках за кордоном?

— Військовий облік громадян, котрі тимчасово перебувають за кордоном, ведеться дипломатичними та консульськими представництвами України, які на вимогу військових комісаріатів зобов’язані забезпечити прибуття цих громадян в Україну. Якщо ж особа перебуває на заробітках нелегально, вона повинна з’явитися у військкомат одразу після повернення додому. А взагалі, законом передбачено, що громадяни, які виїжджають за межі України на термін більший ніж три місяці, зобов’язанні тимчасово знятися з військового обліку. Ця вимога стосується і чоловіків до 60 років.

— Після отримання повістки про відновлення на військовому обліку відразу відправлять на службу? –

Насамперед чоловіки проходять медичну комісію. Як свідчить практика, у такому віці за станом здоров’я лише третина поновлюється на обліку. Їх можуть призвати в армію тільки у період загальної мобілізації. Під час попередніх хвиль мобілізації, зазвичай, призивали на службу чоловіків до 50 років. А старших за віком відправляли до війська тільки за власним бажанням.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...