facebook

“Відповідальні батьки”: Чи правильний у вас підхід до безпеки в авто?

В нашій країні кожен 10-ий травмований у ДТП – дитина.

Це жахаюча статистика Міністерства охорони здоров’я України.

Щорічно в усьому світі в ДТП гине понад 186 мільйонів дітей віком до 18 років. Тобто кожен день гине 500 дітей.

Експерти побоюються, що аварії на дорогах можуть стати вбивцею номер один для дітей віком від п’яти до 14 років.

У Європі, яка стає для нас все ближчою, правилам безпеки на дорозі та в авто навчають ледь не з пелюшок.

Українці ж гинуть на дорогах, або отримують серйозні травми, зокрема і через не належне ставлення до особистої безпеки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Цьому можна було б повчитися у європейців. І справа не лише в перебіганні дороги на червоне.

Найнезахищеніші учасники дорожнього руху – діти. Вони гинуть бо:

а) були не в автокріслі,

б) були на передньому сидінні,

в) не були належно зафіксовані в авто,

г) були у автокріслі передом до руху у віці до 1 року.

Існує думка, що покоління, яке кермує на наших дорогах зараз, змінити не реально. Тож всі сподівання на молодь. Але це не означає, що дорослих треба “списати з рахунків”.

“Докорінно ситуація зміниться, коли зросте нове покоління на новій освітній базі, на нових культурних принципах та цінностях. Чим раніше ми почнемо комплексно повсемістно грамотно та наполегливо з цим працювати – тим скоріше матимемо цивілізоване та безпечне майбутнє”, – вважає голова Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge Ольга Дробишева.

Минулого року активісти цієї програми запустили освітній проект “Відповідальні батьки”.

“В рамках проекту ми створили унікальний навчальний курс, який має хоч раз пройти кожна людина, що живе в Україні та є учасником дорожнього руху.

Цей курс побудований на найсучасніших медичних, технічних, психофізіологічних та інших фактах та на базі даних про успішний європейський досвід з подолання смертності на дорозі”, – пояснює Дробишева.

Європейським досвідом доведено, що на поведінку батьків у питаннях безпеки життя дітей треба впливати під час очікування дитини або коли дитина ще мала.

Найвищий ступінь довіри в цей час батьки мають саме до медичного персоналу.

Тож не дивно, що серед авторів посібника “Відповідальні батьки”, крім Ольги Дробишевої, голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус, педіатр, кандидатка медичних наук Марина Мойсієнко та лікар медицини невідкладних станів, кардіолог Андрій Чернов.

Курс “Відповідальні батьки” орієнтований на включення до навчальної програми при жіночих консультаціях та пологових будинках.

Курс вже прочитали для майбутніх батьків у столичному пологовому будинку №4.

Але стартували тренінги зі Львова. Бо за статистикою Львівська область є одним із проблематичних регіонів за рівнем загибелі у ДТП і дітей, і дорослих.

Для львівських працівників медзакладів, педагогів та психологів курс читав директор тренінгової компанії “Центр спеціальної підготовки” Олег Картавий та інструктор центру, педіатр Віталій Іць.

“Ми звикли гордо називати себе європейцями і слідувати європейському досвіду. Ми працюємо на європейські компанії, їздимо в авто, виробленому в Європі, знаємо іноземні мови. Але насправді всі ці факти не здатні зробити нас європейцями. Тому що європеєць – це людина, яка знає що таке соціальна та особиста безпека”, – каже Олег Картавий.

Ніякий контролюючий орган не має такого впливу на дорослих, як його власна дитина, яка сама попросить не тягнути її на червоне світло, або резонно запитає “Ти хочеш зробити мене інвалідом?” – пояснює голова Traffic Challenge Ольга Дробишева.

“Відповідальні батьки” мають підтримку МОЗ України та, зокрема, головного акушер-гінеколога України В’ячеслава Камінського. Але для того, щоб реалізувати навчальну програму на державному рівні і таким чином проводити ефективну превентивну діяльність, цього недостатньо.

А поки, якщо ми хочемо не лише безвіз, а й жити по-європейськи, водити по-європейськи, давайте починати з себе.

Тобто ваші рішення як водія у авто мають спиратися на знання, а у діях має перемагати здоровий глузд.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...