facebook

Зовнішній борг в $113 млрд: чи зможе Україна розрахуватися

За десять років валовий зовнішній борг виріс більш ніж у два раза

Економіст констатує, що станом на 1 січня 2017 року валовий зовнішній борг України досяг $113 млрд. Близько 38% з цієї суми — це державний зовнішній борг, 7% — зовнішні борги банків, та решта суми — борги бізнесу. Таким чином за 10 років сума зовнішнього боргу зросла в два рази.

У 2017 році Україні потрібно виплатити за зовнішніми боргами $47 млрд, з яких близько $37 млрд. боргів — це зовнішні борги, які повинні сплатити українські юридичні особи. Втім, не все так критично, адже більшу частину суми становлять товарні кредити, які українські компанії отримали від нерезидентів і кредити від своїх зарубіжних партнерів і засновників.

«Дуже часто ці зовнішні борги не погашаються, а просто переоформляються на новий строк, це зменшує навантаження на валютний ринок України. Близько $5 млрд. повинні погасити українські банки в 2017 році. Більша частина цих грошей — кредити українським банкам «дочкам» від їхніх закордонних «мамок». Такі зовнішні борги дуже часто переоформляються на новий термін, і можна не переживати про те, де брати валюту на погашення», — пояснює експерт.

Що стосується державного боргу, в цьому році уряду необхідно погасити лише $1,4 млрд, з яких $1,3 млрд. — це кредити МВФ. Що зовсім не критично. Проте вже в 2018 році потрібно буде віддати старих позик Фонду на $4 млрд., а ще потрібно буде платити Світовому банку і за єврооблігаціями. Економіст констатує, що в умовах дефіциту платіжного балансу зробити це буде складніше. Тому надія на українських заробітчан, які забезпечують приплив з країни мільярди валютних надходжень.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...