facebook

Як і коли орендувати квартиру: на українців чекає різке подорожчання

В Україні, згідно з офіційними даними, понад 400 тисяч родин знімають квартири. При цьому за оцінками експертів в великих містах в найманому житлі живе кожен п’ятий. Ріелтори прогнозують: влітку вартість оренди злетить на 20-30%. Сайт “Сегодня” з’ясував, як і чому зміниться вартість оренди для українців і за скільки продаються квартири.

Почім квартира

Ситуація на ринку нерухомості – лакмусовий папір для всієї економіки країни, розповідають експерти. Чим багатше українці, тим дорожче квартири. Логіка проста: якщо пропозиція не змінюється, а кількість покупців зростає – ціни повзуть вгору. Ринок рекордно просів 2014-го і досі не піднявся до докризового рівня. Якщо 2013 року українці продали понад 281 тисячу квартир, 2015-го кількість угод скоротилася до 102 тисяч, повідомляє Мін’юст. Драйвером ринку нерухомості залишається Київ, в столиці відбувається кожна десята угода купівлі-продажу.

Щоб зацікавити покупця, власникам нерухомості довелося знижувати ціни.

“Вторинний ринок прив’язаний до курсу долара. Все просто: курс злетів, українці збідніли. Я пам’ятаю, як квартири простоювали по декілька місяців і більше, поки господарі не наважувалися збити ціни на кілька тисяч доларів. Зараз ціни зростають. Але до 2013-го ще далеко”, – розповідає ріелтор Максим Бабуряк.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як підрахували аналітики одного з порталів нерухомості, середня вартість квартири в Україні (в розрахунок бралися тільки великі міста) – 27 тисяч доларів (трохи більше 729 тисяч гривень). Першість у списку міст з найдорожчими квартирами традиційно займає столиця. Тут середній цінник на однокімнатну квартиру досяг 43 тисяч доларів. Слідом за Києвом – Одеса і Львів.

Найдешевший варіант – купити квартиру в споруджуваній багатоповерхівці. При цьому ніхто не може гарантувати, що будинок здадуть в експлуатацію вчасно. Якщо в готовій квартирі квадратний метр коштує 700-1000 доларів (залежно від району і стану квартири), то в новобудові за квадрат можна віддати 400-600 доларів. “Є варіанти ще дешевші, але тоді виникають запитання: чому так дешево? Чи не заощадили на матеріалах? Як довго простоїть такий будинок?” – пояснює експерт.

Оренда квартир злетить влітку

Якщо раніше квартира могла простоювати і власники особливо не переживали з цього приводу, розповідає Максим Бабуряк, зараз порожня квартира – розкіш. “Якщо навіть є лічильники на воду, світло і газ: не користуєтеся і платити не потрібно, то за опалення все одно доведеться віддати кілька тисяч гривень”, – пояснює експерт ринку нерухомості.

“Якщо навіть є лічильники на воду, світло і газ: не користуєтеся і платити не потрібно, то за опалення все одно доведеться віддати кілька тисяч гривень”, – пояснює експерт ринку нерухомості.

На ринку оренди нерухомість дорожчає приблизно на рівень інфляції. При цьому є “високий сезон” – після новорічних свят і до кінця травня – в цей період ринок “оживає” і квартири дорожчають, і “пік” – наприкінці літа. Коли до великих міст приїжджають іногородні студенти, сезонні робітники – попит зростає і цінники разом з ними. Цього літа, вважає Максим Бабуряк, квартири можуть подорожчати на 20-30%.

“До “Євробачення”, швидше за все, подорожчають квартири подобово і квартири в центрі міста. Я не думаю, що через цей конкурс якось зміниться вартість житла на Троєщині, наприклад. Це тимчасовий фактор”, – зазначає Максим Бабуряк.

За рік ціни на оренду квартир в столиці зросли приблизно на 20%. “Якщо брати 2016 рік, відбулося зростання приблизно на 20%. Але точної статистики немає. Це не фондовий ринок, не всі вносять дані до реєстрів. Потрібно розуміти, що на ринок впливає багато факторів. Припустимо, активніше стала економіка. Вже буде зовсім інший попит, або навпаки”, – розповідає представник Асоціації ріелторів України Артур Пилипчук.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...