facebook

Вербна неділя 2017: дата і традиції свята

Вербна неділя в 2017 році: якого числа відзначаємо, що пов’язано з цим святом, яку історію, традиції і прикмети має – про це та багато іншого повідомляє tochka.net.

Триває Великий піст 2017, який для кожного віруючого є найбільш довгим і складним у році. Але навіть такий серйозний період не позбавлений свят. Одне з них – Вербна неділя або, як воно ще називається, Вхід Господній в Єрусалим.

Вербна неділя в 2017 році: якого числа відзначаємо

Вербна неділя – це перехідне церковне свято, що безпосередньо залежить від дати Великодня і приходить рівно за тиждень до нього. А тому воно не має фіксованої дати і щороку святкується в різні дні.

Оскільки Великдень цьогоріч буде 16 квітня, то Вербна неділя в 2017 році припадає на 9 число того ж місяця.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вербна неділя – історія свята

Вербною неділею відкривається Страсна седмиця – найсуворіший тиждень перед Світлим Христовим Воскресінням.

Відповідно до Священного Писання, у Вербну неділю Син Божий увійшов у святе місто Єрусалим. Тому в православній церкві він має й іншу назву – Вхід Господній в Єрусалим.

Місцеві жителі, які вже почули про чудеса зцілення, якими прославився Ісус, зустрічали його, що в’їжджає в місто на віслюкові, як личило зустрічати Месію і правителя – зеленими пальмовими гілками, співами і вітальними вигуками: “Осанна!” (порятунок).

Вербна неділя – традиції дня

Цього дня в церкві під час всеношної служби святяться гілочки верби, за якими потрібно напередодні сходити в ліс до схід сонця. Потім їх приносять в дім і ставлять біля ікони. За церковною традицією, вони мають простояти весь рік, охороняючи родину від нещасть. У народі вважали, що освячена верба має чудотворну цілющу силу, здатну позбавити людей і тварин від хвороб, порчі і пристріту, а оселю – від пожеж і повеней.

Чому саме верба? Оскільки в наших широтах пальми не ростуть, то слов’яни обрали для себе символічне дерево – вербу, пагони якого розпускаються одними з перших і починають цвісти і зеленіти до цього дня. Таким чином, у слов’ян свято Входу Господнього в Єрусалим отримало назву Вербна неділя. А ось Вербну неділю католицьку називають Пальмовою.

У Вербну неділю здавна збереглася традиція: щоб бути здоровими, люди трохи б’ють одне одного гілками верби, особливо дітей, бажають здоров’я і благополуччя в родині. Також, щоб жодна хвороба не причепилася, з’їдають по 9 бруньок верби.

Це сімейне свято, яке краще провести вдома, з рідними. Крім того, у Вербну неділю ще триває Великий піст, але в цей день дозволено невелике послаблення: в їжу можна вживати рибу і вино. У цей день потрібно постаратися відійти від суєти, помолитися, подумати про життя і підготуватися до Страсної седмиці.

Вербна неділя – прикмети

Верба розпустилася на Вербну неділю – рік буде вдалим
Верба бездоріжжя веде, проганяє з річки останній лід
Мороз на Вербну неділю – до врожаю ярих
Який вітер на Вербну неділю, таким і все літо буде
Ясна погода – до врожаю фруктів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...