facebook

Симптоми дітей говорять про ентеровірусну інфекцію: головний імунолог Києва

Чому у Києві батьки із дітьми все частіше звертаються з високою температурою до лікаря? Пояснює головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.

Федір Лапій: У той чи інший сезон приходять різні віруси. Те, що я зараз спостерігаю схоже на вірусну інфекцію. Імовірніше за все це може бути ентеровірусна інфекція. Є такий вірус, який має дуже багато різновидів, і які проявляються по-різному. Одні різновиди відповідають за появу діареї, інші можуть супроводжуватися герпангіною (в кінці літа – на початку вересня). Є ще багато інших форм ентеровірусних інфекцій. Одна із форм – гарячка протягом трьох-чотирьох днів, яка погано збивається.

Чи може вірус грипу давати таку температуру? Так. Ще не закінчився 20-ий тиждень 2017 року, а до цього тижня можна очікувати підйом захворюваності на грип.

Але по симптомам, з якими звертаються люди, я не можу клінічно визначити, що це грип. Бо, як правило, відсутні інші симптоми: нежить, біль у горлі, розвиток трахіту. Тому скоріше за все іде мова про ентеровірусну інфекцію.

Дмитро Тузов: За моїми спостереженням наші люди воліють отримати чарівну таблетку. До цього їх спонукають із телеекранів, привчаючи до самолікування і самодіагностиці?

Федір Лапій: В самолікуванні начебто нічого поганого немає, просто потрібно розуміти, що треба робити і коли потрібно звертатися за медичною допомогою, якщо симптоми є достатньо тривожними. Якщо мова йде про температуру, то потрібно пам’ятати, що чарівних таблеток, які б лікували вірусні інфекції немає. На жаль, це не лише проблема реклами у ЗМІ, а нашого медичного суспільства. Оскільки в Україні дуже поширені призначення так званих фуфломіцинів, які не лікують і лише витягують гроші. Вони не впливають на перебіг захворювання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Дійсно варто пам’ятати коли потрібно звертатися по допомогу і що робити. Чи це грип, чи ентеровірусна інфекція, має бути контроль температури по мірі того як вам погано. В Україні існує традиція не збивати температуру до 38,5 градусів. В чомусь це є правда. Але якщо вам при температурі нижче 38 градусів погано, особливо коли мова іде про дитину, не потрібно чекати 38,5 градусів, а починати збивати температуру (виходячи з тяжкості стану).

Також дуже важливо рясне пиття. Особливо важливо для маленьких дітей. Оскільки при високій температурі у них збільшується частота дихання і вони багато втрачають рідини.

Якщо для лікування не проводяться подібні заходи, то стан дитини може бути тяжким і призвести до госпіталізації.

Потрібно пам’ятати, що, як правило, циркулює декілька вірусів. Вони можуть викликати різні захворювання. Коли люди хворіють на ентеровірус, то не виключається, що хтось може захворіти на пневмонію, чи менінгіт. Тому, якщо стан дитини викликає занепокоєння, потрібно звертатися за медичною допомогою, щоб виключити захворювання і своєчасно надати більш необхідну допомогу, у тому числі антибактеріальну терапію.

Наталя Соколенко: Ще запитання від батьків маленьких дітей, які пережили жахи з цим вірусом – температурою 40-41 градус, що ви порадите робити, щоб не допустити до такого підвищення температури? Або що робити, коли 40-41 градус?

Федір Лапій: Для цього в світі існують жарознижуючі препарати, які відпускаються без рецепту. Вони є у свічках, чи у сиропі – в залежності від віку. Бо маленькі діти сироп на смак не сприймають. У такому випадку простіше встановити свічку з парацетамолом чи ібупрофеном. Це не є безпечні препарати, але коли ми співставляємо ризики із високою температурою, то ми ці препарати рекомендуємо. Найголовніше мати їх під рукою від народження.

Наталя Соколенко: Чи перейдено епідеміологічний поріг цією інфекцією зараз?

Федір Лапій: Я не дуже компетентний щодо статистики або порогів. І не бачив цієї статистики. Але так само я не чув, щоб у медичній спільноті минулого тижня обговорювалися питання подовження канікул в місті Києві у зв’язку із тим, що багато дітей хворіють.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...