facebook

Перемогти систему та відстояти право українців на доступні автомобілі. Боротьба триває!

Відхилення профільним комітетом Верховної Ради України з податкової та митної політики відомого законопроекту №5567вкотре доводить, що влада і народ в Україні існують у паралельних світах. Замість того, щоб врегулювати правовідносини з громадянами України, які їздять на автомобілях з іноземною реєстрацією та наблизити українське законодавство до європейських норм, від деяких «народних обранців» лунають пропозиції встановити ще більше «запобіжників» від ввезення автомобілів з-за кордону, які не відповідають стандарту «Євро-5». Дивним чином, такі ініціативи збігаються з інтересами вітчизняних автомобільних корпорацій, яким, звичайно ж, не вигідно, щоби українці могли купувати недорогі авто та реалізовувати своє законне право вільно користуватися власним майном, нехай і придбаним за межами України.

Проте, проблема нерозмитнених автомобілів з Європи вже привернула стільки уваги громадськості, що її вже не вдасться замовчати або відбутися подачкою на кшталт одноразової легалізації уже ввезених автомобілів до 1 серпня 2016 року, яку пропонують лобісти крупних автотрейдерів при владі. Також, для більшості українців фактично не діє і закон №3251, прийнятий минулого року, який нібито мав спростити ввезення та розмитнення автомобілів з-за кордону, а насправді вчергове продемонстрував всю недолугість та «совковість» державної політики.

Отже, що залишається робити простим українцям, яких не влаштовує подібний стан справ, зокрема, і у питанні користування автомобілями з іноземною реєстрацією? За різними оцінками, в Україні налічується від 700 тисяч до 1 мільйона нерозмитнених авто, завезених з Європи, а це означає фактично 3-4 мільйони автовласників разом з сім’ями. Лише об’єднавшись, вдасться змусити владу піти назустріч людям. На щастя, ми живемо у XXIсторіччі, коли існує велика кількість онлайн-майданчиків, які допомагають згуртувати громадян задля досягнення спільної мети. Окрім численних спільнот у соціальних мережах, які все більше активізуються останнім часом на в тому-таки Facebook, в нагоді можуть стати і платформи сучасної демократії, такі як OpinionFirst. Завдяки петиціям та пропозиціям, необхідно напрацювати удосконалений проект на базі вже існуючого 5567 та домогтися його повторне внесення до профільного комітету Верховної Ради. Окремої уваги заслуговує і нещодавнє укладання угоди про вільну торгівлю з Канадою, що містить деякі позитивні нововведення для охочих придбати автомобіль за кордоном. Чому б не спробувати реалізувати запит українських водіїв лібералізувати режим тимчасового ввезення та дозволити пільгове розмитнення всіх іноземних автомобілів, незалежно від країни походження, чи то одна з країн ЄС, Канада або США?

Втім, і це не єдиний шлях. Варто згадати, що в Україні також ігнорується ратифікована ще 2004 року так звана “Стамбульська конвенція”, згідно з якою комерційні автомобілі, що належать іноземним фірмам, можуть перебувати в Україні необмежений термін та використовуватися співробітниками таких фірм (нерезидентами та резидентами) як в комерційних, так і в особистих цілях.

Тому закликаємо всіх українських автомобілістів, і не тільки, активно долучатися до громадських обговорень та максимально чітко доносити свою позицію до влади!

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про ініціативу OpinionFirst

OpinionFirst – це незалежна онлайн-платформа сучасної демократії, заснована міжнародним фондом DemocracyFirst. В Україні ініціатива стрімко розвивається з 2016 року завдяки підтримці громадських активістів, експертів та лідерів думок із різних сфер суспільного життя. Основний механізм порталу – це онлайн-петиції, опитування та обговорення, які відображають суспільні настрої із актуальних питань. В українському сегменті OpinionFirst впродовж перших місяців 2017 року було зібрано понад 100 000 голосів інтернет-користувачів на підтримку важливих громадських ініціатив.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...