facebook

Пенсії піднімуть більше, ніж на 1000 гривень, але не всім: деталі майбутнього осучаснення

Пенсії хочуть перерахувати за показником середньої зарплати за останні три роки. Кабмін в 2017-му обіцяє значно підвищити пенсії українцям. Крім індексації на 10,1%, як неодноразово заявляв міністр соцполітики Андрій Рева, українцям осучаснять пенсії. 24 березня в відомстві відбулося перше засідання експертної робочої групи, яка, в тому числі, обговорила можливе осучаснення. Член цієї групи, голова громадської ради при Пенсійному фонді Галина Третьякова на своїй сторінці в соцмережі опублікувала презентацію Мінсоцполітики, в якій розкриваються деталі майбутнього підвищення пенсія.

Так, Міністерство соцполітики планує підвищити пенсії 5,6 мільйонам українців (всього в Україні 11,9 мільйона пенсіонерів). Більше, ніж на 1000 гривень, розбагатіють 1,1 мільйона пенсіонерів. Надбавку від 900 до 1000 гривень можуть отримати 487 тисяч пенсіонерів, від 700 до 800 гривень – 460 тисяч. Решті (а це більше 3,5 мільйона українців) пенсію піднімуть від 50 до 700 гривень.

Нагадаємо, в ефірі одного з телеканалів міністр Андрій Рева озвучив підрахунки про те, як виросте в результаті осучаснення пенсія його мами. “У мене в мами 49 років стажу і у неї така ж пенсія (1500 гривень, – ред.). Я по ній порахував, у неї пенсія (після “осучаснення”, – ред.) виросте більше, ніж в два рази”, – сказав чиновник. На даний момент “застарілі” пенсії отримують 8,5 з 12 мільйонів пенсіонерів. Пов’язано це з тим, що при підрахунку пенсії враховують показник середньої по країні зарплати, який змінюється з кожним роком.

На запит видання “Сегодня” в Пенсійному фонді відповіли: в бюджеті на цей рік “осучаснення” пенсій не передбачено. “Бюджет формуються на основі чинних законодавчих норм. Законодавчих рішення про осучаснення рівня призначених пенсій на даний момент немає”, – пояснили у відомстві. Гроші на перерахунок пенсій планують отримати за рахунок перевиконання бюджету Пенсійного фонду. В інтерв’ю одному з інтернет-видань віце-прем’єр Павло Розенко заявив: “підвищення мінімальної заробітної плати після першого місяця дало додаткове поповнення Пенсійного фонду на 18%, тобто ми на 18% зібрали більше, ніж було заплановано на січень 2017 року. Якщо ми збережемо цю динаміку, якщо ми побачимо, що бізнес зрозумів, що треба легалізуватися і сплачувати податки … безумовно, ми відразу приймемо рішення про додаткове збільшення пенсій або про проведення “осучаснення” пенсій”.

На осучаснення знадобиться більше 46 мільярдів гривень (або 3,86 мільярда в місяць).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...