facebook

Україна – дуже перспективний авіаринок, – комерційний директор Ryanair

Девід О’Брайєн, комерційний директор Ryanair, розповів НВ Бізнес, чому найбільший авіалоукостер у світі вирішив вийти на ринок України.

Він запевнив, що замість витіснення з ринку місцевих авіаперевізників ірландська компанія віддає перевагу співпраці з ними. О’Брайєн пояснив, чому Ryanair обрав аеропорти Києва та Львова на старті своєї діяльності в Україні, а також анонсував, що його компанія може значно розширити кількість напрямків.

– Упродовж багатьох років в Україні панувало переконання, що вітчизняний ринок не достатньо великий для вашої компанії, але ось Ryanair тут. Чому ви вирішили прийти сюди?

Я мушу вас виправити. Ми вважаємо український ринок великим. Це найбільша країна у цій частині Європи, більша, ніж Польща, де Ryanair зараз є найбільшою авіакомпанією. І я вважаю, цілком можливо, що згодом ми й тут займемо таку ж само позицію.

На наш погляд, тут є можливості. Україна стала центром розвитку, наприклад, для IT-індустрії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– Втім, кількість рейсів між Україною та Європою досить мала. Маршрутів, що поєднують Київ з ЄС менше, ніж у другому аеропорту Вроцлава.

Тут багато можливостей, великий потенціал. Я думаю, що уряд добре зробив, що зберіг в Києві два конкуруючі аеропорти. І таким чином є достатня пропускна здатність для того, щоб забезпечити зростання. І я думаю, що врешті-решт, зараз – саме той час!

– Багато хто з українців очікує, що після приходу вашої компанії ціни впадуть в рази. Наскільки це справедливе очікування? І чи зможемо ми літати в ЄС за 30-40 євро?

Я сподіваюсь, що ви зможете літати навіть дешевше. Наша сьогоднішня пропозиція – це 19,99 євро. Ціни Ryanair найнижчі у Європі. Якщо перевірити річну звітність, не покладаючись лише на мої слова, то ви побачите, що найкращі пропозиції наших конкурентів на 25% дорожчі, ніж наші.

– Фахівці кажуть, що ви можете “вбити” наші місцеві компанії. Наскільки серйозна ця загроза?

Авіаперевізників ніколи не “вбивають”, вони “вчиняють самогубство”. Все залежить від авіакомпанії.

Я не буду коментувати ситуацію з Міжнародними авіалініями України (МАУ), але це не національна компанія, це – приватний перевізник. Авіакомпанія Авіалініі України була вашим національним перевізником. Але зараз її немає.

Різні компанії обирають різну поведінку. Візьмемо, наприклад, Air Lingus. Це найбільша після Ryanair компанія. Вона успішна і досягла цього завдяки тому, що визнала реальні факти та зменшила вартість перельотів через підвищення своєї ефективності.

Інші компанії, наприклад Air Bulgaria, яка просто жаліється на життя і не сплачуює рахунків – не має майбутнього.

– Як на мене, МАУ, з точки зору зовнішнього спостерігача – це добре керований бізнес. Але вони муситимуть знизити вартість квитків.

І ми би хотіли співпрацювати з ними. Можливо, вивчити варіанти співпраці. Адже у МАУ є багато рейсів на схід. А у Ryanair є напрямки на Захід.

– Ви обрали Київ і Львів. Чому ці два аеропорти? Чому не Харків та Одесу?

Ну, ми не можемо робити все й одразу. Зараз, разом з Україною, у нас 34 країни у нашій мережі, це 200 аеропортів. І всі вони хочуть більше. Тому, перш ніж ми будемо думати про нові напрямки, ми повинні зосередитись на вже наявних. Минулого місяця ми оголосили 19 нових рейсів в Ізраїль. Це напрямок, що розвивається. Зараз на вихідних дуже завантажені маршрути в Іспанію. І Ізраїль тут вбачає великі можливості для росту.

Тому конкуренція дуже висока. Між Україною та іншими країнами. Між аеропортами в Україні. І навіть між аеропортами в Києві.

– А чи не розглядаєте ви можливість роботи на українському внутрішньому ринку?

Для того, щоби працювати на українському внутрішньому ринку, нам необхідно мати базу в Україні. Але ми цього поки не планували. Хоча ми мали неформальну розмову на цю тему з Міністерством інфраструктури.

– В деяких країнах авіаперевізникам пропонують доплати, щоб заохотити їх літати на неприбуткових напрямках. Чи пропонували вам подібну підтримку?

Ми маємо справу з аеропортами. І вони самі встановлюють свої ціни. Одні роблять це краще за інших. Я не буду розкривати деталі угод. Але кожен напрямок потенційно може бути прибутковим, якщо ціни будуть правильні. Я маю на увазі аеропортові збори. На деяких маршрутах ціни повинні бути дуже низькими, але для цього й збори мають бути дуже низькими. Щоб обслуговувати рейси Ryanair, аеропорти в усій Європі змагаються низькими аеропортовими зборами.

Навіть Франкфуртський аеропорт зменшив свою вартість для того, щоби Ryanair літав у Франкфурт.

– Що ви думаєте про український ринок. Наскільки висока тут конкуренція і за рахунок чого ви будете конкурувати?

Про конкуренцію ми багато не думаємо. Ми пропонуємо чудовий сервіс. Сучасні безпечні літаки. І наші ціни на 25% менші, ніж у наших найближчих конкурентів. Якою б не була битва – ми переможемо.

– В Європі часто ціни бувають дуже низькі, іноді лише 10 євро. Як таке можливе?

Завдяки надзвичайній ефективності. Завдяки продажу місць у літаку за 10 євро, якщо без цього вони будуть порожні. Адже в будь-якому разі треба платити за літак. Отже, краще посадити когось у порожнє крісло. А пасажир може купить чашку кави або сендвіч. Ми продаємо чудову каву. Ось як це можливо.

– А що ще, крім низьких цін, ви будете робити для того, щоби конкурувати тут?

Чудовий сервіс, на сучасному Боїнгу 737. А через два роки у нашому флоті з’явиться ще й 737 Mакс. У нас чудовий додаток для мобільних телефонів. Над його створенням працювали українські програмісти. Це дозволить нам зробити взаємодію з нашими клієнтами ще тіснішою.

– Лоукости швидко приходять і так само швидко йдуть. Що може змусити вас піти з нашої країни?

Я думаю, що це несправедливе спостереження. Лише якісь зовнішні фактори можуть призвести до того, що Ryanair піде з України. Наприклад, минулого року ми зменшили нашу діяльність у Норвегії на 60%. На цей крок ми пішли після того, як норвезький уряд запровадив податок у 8 євро. Якщо квиток Ryanair в середньому коштує 40 евро, то податок у 8 євро – це дуже серйозно. І що було зовсім дивно, що цей податок у Норвегії ввели з екологічних міркувань. Це у країні, яка отримує доходи переважно з продажу нафти.

Ось такі фактори можуть примусити нас переглянути нашу роботу в країні. Здебільшого це – політичні чи фіскальні рішення. Або рішення аеропортів-монополістів. Ось чому дуже важливо, щоб у вас залишалося два аеропорти-конкуренти в Києві.

– І останнє питання. Чому ви обрали саме ці напрямки для польотів з України? Наприклад, Манчестер?

Це не так далеко, як може здаватися з погляду на наявні маршрути. Я прилетів з Дубліна і це зайняло менше трьох з половиною годин. Це набагато довше, ніж у середньому на наших рейсах. Але це не так погано. Існує сполучення між Манчестером і Україною. Лондон – це очевидний напрямок. У Нідерланди літати нелогічно.

Але це перші напрямки. Потенційно може бути ще п’ятьдесят.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...